SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q61. For the solution of problems on fixed beams, the condition is

(a) area of free B.M. diagram = area of fixed B.M. diagram 
(b) the distance of the centroid of the free B.M. diagram from an end should be equal to the distance of the centroid of fixed B.M. diagram from the same end 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans: (c) both (a) and (b)

Q62. The stress obtained by dividing the load at the moment of incipient fracture, by the area supporting that load is called

(a) proof stress 

(b) flow stress 
(c) rupture stress 

(d) ultimate stress. 

Ans: (c) rupture stress

Q63. The statement that ‘If unit loads rest upon a beam at the two points A and B, then the deflection at A due to unit load at B is equal to the deflection at B due to unit load at A’ is given by

(a) Mohr 

(b) Castigliano 
(c) Max well 

(d) Rankine. 

Ans: (c) Max well

Q64. A short column of rectangular section carries a point load (W) acting with an eccentricity (e). The shape of Kernel area would be

(a) square 

(b) rectangle 
(c) circle 

(d) rhombus. 

Ans: (d) rhombus.

Q65.A short column of rectangular section carries a point load (W) acting with an eccentricity (e), the column is of circular section then the shape of Kernel area would be

(a) square 

(b) rectangle 

(c) circle 

(d) rhombus. 

Ans: (c) circle

Q66. Every cross-section of a shaft, which is subjected to a twisting moment, is under

(a) compressive stress 

(b) shear stress 
(c) tensile stress 

(d) bending stress. 

Ans: (b) shear stress

Q67. The shear stress at any point of a shaft, subjected to twisting moment, is

(a) proportional to its distance from the central axis of the shaft 
(b) inversely proportional to its distance from the central axis of the shaft 
(c) proportional to the square of its distance from the central axis of the shaft 
(d) none of the above.

Ans: (a) proportional to its distance from the central axis of the shaft

Q68. Torsional rigidity of a shaft is equal to

(a) product of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(b) sum of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(c) difference of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(d) ratio of modulus of rigidity and polar moment of inertia. 

Ans: (a) product of modulus of rigidity and polar moment of inertia

Q69. Polar modulus of a shaft section is equal to

(a) product of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft 
(b) ratio of polar moment of inertia to maximum radius of the shaft 
(c) sum of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft 
(d) difference of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft.

Ans: (b) ratio of polar moment of inertia to maximum radius of the shaft

Q70. Which of the following is true (μ = Poisson’s ratio)

(a) 0 < μ < – 1/2
(b) 1 < μ < 0 
(c) 1 < μ < – 1 

(d) ∞ < μ < – ∞ 

Ans: (a) 0 < μ < – 1/2

 

1      2      3      4          6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *