SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q51. Two materials are having modulus of elasticities, modulus of rigidities and bulk modulus as (E1, E2), (C1, CV), and (K1, K2). The modular ratio is given by

 

\[ \text { (a) } \frac{E_{1}}{C_{2}} \]

 

\[ \text { (b) } \frac{E_{1}}{K_{2}} \]

 

\[  \text { (c) } \frac{K_{1}}{E_{2}}\]

 

\[  \text { (d) } \frac{C_{1}}{K_{2}}\]

 

Ans:\[  \text { (c) } \frac{K_{1}}{E_{2}}\]

 

Q52. For uniform strength, a bar which is fixed at the upper end and is subjected to an external load P at the lower end, the area (A) at any section at a distance x from the lower end is given by

\[ (a) A_{2} e^{\frac{w}{p x}} \]

 

\[ \text { (b) } A_{2} e^{\frac{p}{w x}} \]

 

\[ \text { (c) } A_{2} e^{\frac{w x}{p}} \]

 

\[ \text { (d) } A_{2} \times \frac{p}{w x} \]

 

where A2 = Area at the lower end, w = Weight per unit volume, p = Uniform stress intensity
in the bar. 

Ans:\[ \text { (c) } A_{2} e^{\frac{w x}{p}} \]

 

Q53. A steel tyre of internal diameter d is heated so that it can be shrunk on a wheel of diameter D. If now the steel tyre be cooled, it will grip the wheel. The tensile stress induced circumferentially is called

(a) shear stress 

(b) hoop stress 
(c) longitudinal stress 
(d) ultimate stress.

Ans:(a) shear stress

 

Q54. The diameter of a cast iron round bar, on which tensile test is performed, at fracture will

(a) increase 
(b) decrease 
(c) be approximately same 
(d) none of the above. 

Ans:(c) be approximately same

 

Q55. The diameter of a mild steel round bar, on which tensile test is performed, at fracture will

(a) increase 
(b) decrease 
(c) be same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) decrease

 

Q56. If a member is subjected to a uniform bending moment (M), the radius of curvature of the deflected form of the member is given by

(a) M/R= E/ I
(b)M/I= E/ R
(c) M/I= R/ E
(d) M/E= RI.

Ans:(b)M/I= E/ R

 

Q57. The expression EI  \[\frac{d^{2} y}{d x^{2}} \]at a section of a member represents

(a) shearing force 
(b) rate of loading 
(c) bending moment 
(d) slope. 

Ans:(c) bending moment

 

Q58. The expression EI\[\frac{d^{3} y}{d x^{3}} \] at a section of a member represents

(a) shearing force 
(b) rate of loading 
(c) bending moment 
(d) slope. 

Ans:(a) shearing force

 

Q59. The expression EI \[ \frac{d^{4} y}{d x^{4}}\]at a section of a member represents

(a) shearing force 
(b) rate of loading 
(c) bending moment 
(d) slope.

Ans:(a) shearing force

 

Q60. A fixed beam of span (l) carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole span. The deflection at the centre is

(a) equal of the central deflection of a simply supported beam 
(b) half of the central deflection for a simply supported beam 
(c) one-fourth of the central deflection for a simply supported beam 
(d) one-fifth of the central deflection of the simply supported beam.

Ans:(d) one-fifth of the central deflection of the simply supported beam.

1      2      3      4          6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *