SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q31. Hooke’s law holds good upto

(a) proportional 
(b) yield point 
(c) elastic limit 
(d) plastic limit. 

Ans:(a) proportional

 

Q32. The property of a material by virtue of which a body returns to its original shape after removal of the load is known as

(a) ductility 
(b) plasticity 
(c) elasticity 
(d) resilience. 

Ans:(c) elasticity

 

Q33. A tensile force (P) is acting on a body of length (l) and area of cross-section (A). The change in length would be

(a) P/lAE
(b) PE/Al
(c) Pl AE
(d)Al/PE

Ans:(c) Pl AE

 

Q34. The modulus of elasticity (E) and modulus of rigidity (C) are related by

\[(a) C=\frac{m E}{3(m-2)} \]

 

\[(b) C=\frac{m E}{2(m+2)} \]

 

\[(c) C=\frac{3(m-2)}{m E} \]

 

\[ (d) C=\frac{2(m+2)}{m E}\]

 

where 1/m= Poisson’s ratio.

Ans:\[(b) C=\frac{m E}{2(m+2)} \]

Q35. The modulus of elasticity (E) and bulk modulus (K) are related by

\[(a)K=\frac{m E}{3(m-2)} \]

 

\[(b) K=\frac{m E}{2(m+2)} \]

 

\[(c) K=\frac{3(m-2)}{m E} \]

 

\[ (d) K=\frac{2(m+2)}{m E}\]

 

where 1/m= Poisson’s ratio.

Ans:\[(a)K=\frac{m E}{3(m-2)} \]

 

Q36. The ratio of bulk modulus to modulus of elasticity for a Poisson’s ratio of 0.25 would be

(a) 2/3 
(b) 1/3 
(c) 4/3 
(d) 1.0. 

Ans:(a) 2/3

 

Q37. The relation between modulus of elasticity (E), modulus of rigidity (C) and bulk modulus (K) is given by

(a) E =/C+9K
(b) E =9KC/C+3K
(c) E = C+9K/3KC
(d) E =C+3K/9KC

Ans:(c) E = C+9K/3KC

 

Q38. The ratio of modulus of rigidity of bulk modulus for a Poisson’s ratio of 0.25 would be

(a) 2/3 
(b) 2/5 
(c) 3/5 
(d) 4/5. 

Ans:(c) 3/5

 

Q39. The work done in producing strain on a material per unit volume is called

(a) resilience 
(b) ductility 
(c) elasticity 
(d) plasticity. 

Ans:(a) resilience

 

Q40. The properly by virtue of which a metal can be beaten into plates is called

(a) ductility 
(b) malleability 
(c) resilience 
(d) plasticity.

Ans:(b) malleability

1          3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply