SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q21. Torsional rigidity of a shaft is equal to

(a) product of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(b) sum of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(c) difference of modulus of rigidity and polar moment of inertia 
(d) ratio of modulus of rigidity and polar moment of inertia. 

Ans:(a) product of modulus of rigidity and polar moment of inertia

 

Q22. Polar modulus of a shaft section is equal to

(a) product of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft 
(b) ratio of polar moment of inertia to maximum radius of the shaft 
(c) sum of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft 
(d) difference of polar moment of inertia and maximum radius of the shaft.

Ans:(b) ratio of polar moment of inertia to maximum radius of the shaft

 

Q23. The stress obtained by dividing the load at the moment of incipient fracture, by the area supporting that load is called

(a) proof stress 
(b) flow stress 
(c) rupture stress 
(d) ultimate stress. 

Ans:(c) rupture stress

 

Q24. The statement that ‘If unit loads rest upon a beam at the two points A and B, then the deflection at A due to unit load at B is equal to the deflection at B due to unit load at A’ is given by

(a) Mohr 
(b) Castigliano 
(c) Max well 
(d) Rankine. 

Ans:(c) Max well

 

Q25. A short column of rectangular section carries a point load (W) acting with an eccentricity (e). The shape of Kernel area would be

(a) square 
(b) rectangle 
(c) circle 
(d) rhombus. 

Ans:(d) rhombus.

Q26.A short column of rectangular section carries a point load (W) acting with an eccentricity (e), the column is of circular section then the shape of Kernel area would be

(a) square 
(b) rectangle 
(c) circle 
(d) rhombus.

Ans:(c) circle

Q27. Choose the correct statement

(a) Section modulus of a hollow circular section of external diameter D and internal diameter d is
equal to π (D4-d4)/64D
(b) Section modulus of a circular section on diameter D is πD4/32
(c) section modulus of a rectangular section is bd2/6
(d) Section modulus of a square section b × b is b4/12

Ans:(c) section modulus of a rectangular section is bd2/6

 

Q28. A beam of uniform strength can be designed by

(a) varying the depth of the beam but maintaining constant width 
(b) varying the width of the beam but maintaining constant depth 
(c) varying width and dept
(d) any one of the above

Ans:(d) any one of the above

 

Q29. A cantilever of length (l) carries a point load (W) at a distance x from the fixed end, then the deflection at the free end will be

 
\[ \text { (a) } \frac{W x^{3}}{3 E I}+\frac{W x^{2}}{2 E I} \times l \]

 

   (b) WI3/3EI

\[  \text { (c) } \frac{W x^{3}}{3 E I}+\frac{W x^{2}}{2 E I}(l-x)\]

 

\[ \text { (d) } \frac{W x^{3}}{2 E I}+\frac{W x^{2}}{3 E I}(l-x) \]

 

Ans:\[  \text { (c) } \frac{W x^{3}}{3 E I}+\frac{W x^{2}}{2 E I}(l-x)\]

 

Q30. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load of w per unit length for a distance x from the fixed end, then the deflection at the free end will be

\[  (a) \frac{W x^{4}}{8 E I}+\frac{W x^{3}}{6 E I} \times l\]

 

  (b) Wx4/8EI

  (c)  EI4/8EI

\[  (d) \frac{W x^{4}}{8 E I}+\frac{W^{3} x}{8 E I} \times(1-x) .\]

 

Ans:\[  (d) \frac{W x^{4}}{8 E I}+\frac{W^{3} x}{8 E I} \times(1-x) .\]

 

1      2      3      4      5      6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 

Leave a Reply