SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q11. Kernel or core of a section is the figure within which load may be placed so as

(a) to produce tensile stress at one end and compressive stress at the other end 
(b) to produce tensile stress at both the ends of the section 
(c) to produce tensile stress in the middle of the section 
(d) not to produce tensile stress anywhere in the section. 

Ans:(a) to produce tensile stress at one end and compressive stress at the other end

 

Q12. The maximum eccentricity (e) of the vertical load on a short column of solid circular section of diameter (D), without producing any tensile stress along the cross-section is

(a) D/ 4
(b) D/ 8
(c) D/ 12
(d) D/16

Ans:(b) D/ 8

 

Q13. The maximum eccentricity (e) of the vertical load on a short column of external diameter (D) an internal diameter (d), without producing any tensile stress along the cross-section is

(a) D2-d2 / 8D
(b) D2+d2 / D
(c) D2+d2 / 8D
(d) 8D / D2+d2

Ans:(c) D2+d2 / 8D

 

Q14. A steel plate 6 cm wide and 1 cm thick is to be bent into a circular arc of radius 10 m. If E = 2 × 106 N/cm2, then the maximum stress induced will be

(a) 2000 N/cm2 
(b) 1000 N/cm2
(c) 500 N/cm2
(d) 400 N/cm2 

Ans:(b) 1000 N/cm2

 

Q15. A steel plate 6 cm wide and 1 cm thick is to be bent into a circular arc of radius 10 m. If E = 2 × 106 N/cm2, the bending moment which produces the maximum shear stress will be

(a) 2000 N-cm 
(b) 10000 N-cm 
(c) l000 N-cm 
(d) 500 N-cm. 

Ans:(c) l000 N-cm

 

Q16. The ratio of moment of inertia about the neutral axis to the distance of the most distant point of the section from the neutral axis is called

(a) moment of inertia 
(b) section modulus 
(c) polar moment of inertia 
(d) modulus of rigidity. 

Ans:(b) section modulus

 

Q17. The relation between maximum stress (f) offered by a section, moment of resistance (M) and section modulus (Z) is given by

(a) M =f/Z
(b) M =Z/f
(c) M = f × Z 
(d) M = 1/f × Z

Ans:(c) M = f × Z

 

Q18. Flitched beam means a

(a) continuous beam 
(b) fixed beam 
(c) beam of composite section consisting of a wooden beam strengthened by mild steel plates 
(d) none of the above. 

Ans:(c) beam of composite section consisting of a wooden beam strengthened by mild steel plates

 

Q19. The shear stress required to cause plastic deformation of solid metal is called

(a) proof stress 
(b) flow stress 
(c) rupture stress 
(d) ultimate stress. 

Ans:(b) flow stress

 

Q20. The stress which will cause a specified permanent deformation in a material (usually 0.01% or less) is called

(a) proof stress 
(b) flow stress 
(c) rupture stress 
(d) ultimate stress.

Ans:(a) proof stress

1      2      3      4      5      6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply