SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q71. A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre. The deflection at the centre is

(a) same as for a simply supported beam 
(b) half of the deflection for a simply supported beam 
(c) one-fourth of the deflection for a simply supported beam 
(d) double the deflection for a simply supported beam. 

Ans:(c) one-fourth of the deflection for a simply supported beam

 

Q72. A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre, the number of points of contra-flexure

(a) is one 
(b) are two 
(c) are three 
(d) is none. 

Ans:(b) are two

 

Q73. A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre, the points of contra-flexure lies at

(a) the fixed ends 
(b) the middle of the beam 
(c) 1/4from the ends 
(d) none of the above. 

Ans:(c) 1/4from the ends

 

Q74.A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre, the bending moment at the centre is

(a) same as for a simply supported beam 
(b) half of the bending moment for a simply supported beam 
(c) one-fourth of the bending moment for a simply supported beam 
(d) double the bending moment for a simply supported beam. 

Ans:(b) half of the bending moment for a simply supported beam

 

Q75. A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre, the bending moment at the fixed ends is

 

(a) zero
(b) Wl /4
(c)  Wl /8
(d)  Wl /2

Ans:(c)  Wl /8

 

Q76. The load on a circular column of diameter (d) for keeping the stress wholly compressive may be applied anywhere within a concentric circle of diameter

(a) D/8 
(b) D/4 
(c)  D/3
(d)  D/2

Ans:(b) D/4

 

Q77. Three beams of circular, square, rectangular (with depth twice the width) sections and of same length are subjected to the same maximum bending moment. If allowable stress is the same then the section which will require maximum weight of the same material will be

 

(a) rectangular 
(b) square 
(c) circular 
(d) none of the above. 

Ans:(c) circular

Q78. Three beams of circular, square, rectangular (with depth twice the width) sections and of same length are subjected to the same maximum bending moment, the section which will require minimum weight of the same material will be

 

(a) rectangular 
(b) square 
(c) circular 
(d) none of the above. 

Ans:(a) rectangular

 

Q79.Three beams of circular, square, rectangular (with depth twice the width) sections and of same length are subjected to the same maximum bending moment, the ratios of weight of circular beam, weight of rectangular beam and weight of square beam is

 

(a) 1 : 0.7938 : 1.118 
(b) 07938 : 1 : 1.118 
(c) 1.118 : 07938 : 1 
(d) 07938 : 1118 : 1.

Ans:(c) 1.118 : 07938 : 1

 

Q80. A short column of external diameter 40 cm and internal diameter 20 cm carries an eccentric load 10000 N. The maximum eccentricity which the load can have without producing tension on the cross-section is

(a) 10 cm 
(b) 8 cm 
(c) 7.5 cm 
(d) 6.25 cm.

Ans:(d) 6.25 cm.

1      2      3      4      5      6      7      8

Back

Go to Section-5
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply