SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q61. A simply supported beam is of rectangular section. It carries a uniformly distributed load over the whole span. The deflection at the centre is y, instead of making the width of the beam as double, the depth of the beam is made double. Then the deflection at the centre would be

(a) 2y 
(b) 4y 
(c) y/2
(d) y/8

Ans:(d) y/8

 

Q62. A simply supported beam carries a uniformly distributed load over the whole span. The deflection at the centre is y. If the distributed load per unit length is doubled and also depth of the beam is doubled, then the deflection at the centre would be

(a) 2y 
(b) 4y 
(c) y/2
(d) y/4

Ans:(d) y/4

 

Q63. The slope at the free end of a cantilever of length 1 m is 1°. If the cantilever carries uniformly distributed load over the whole length, then the deflection at the free end will be

(a) l cm 
(b) 1.309 cm 
(c) 2.618 cm 
(d) 3.927 cm.

Ans:(b) 1.309 cm

 

Q64. A laminated spring 1 m long carries a central point load of 200 kg. The spring is made up of plates each 5 cm wide and 1 cm thick. The bending stress in the plates is limited to 1000 kg/cm2. The number of plates required, will be

(a) 3 
(b) 5 
(c) 6 
(d) 8. 

Ans:(c) 6

 

Q65. A laminated spring 1 m long carries a central point load of 200 kg. The spring is made up of plates each 5 cm wide and 1 cm thick. The bending stress in the plates is limited to 1000 kg/cm2. The number of plates required, if E = 2 × 106 kg/cm2 the deflection under the given load of 200 kg will be

(a) 1 cm 
(b) 1.25 cm 
(c) 1.3 cm 
(d) 1.40 cm. 

Ans:(b) 1.25 cm

 

Q66. A fixed beam is a beam whose end supports are such that the end slopes

(a) are maximum 
(b) are minimum 
(c) are zero 
(d) none of the above.

Ans:(c) are zero

 

Q67. A fixed beam of length (l) carries a point load (W) at the centre. The deflection at the centre is equal to

(a)  Wl3/48EI
(b)  Wl3/96EI
(c) Wl3/192EI
(d)  Wl3/384EI

Ans:(c) Wl3/192EI

 

Q68. A fixed beam of length (l) carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole span. The deflection at the centre is equal to

(a)  Wl3/48EI
(b)  Wl3/96EI
(c) Wl3/192EI
(d)  Wl3/384EI
where W = w × l.

Ans:(d)  Wl3/384EI

Q69. The ratio of the maximum central deflection of a fixed beam of length (l) when it carries a uniformly distributed load (w) per unit length over the whole length to the central deflection of the fixed beam of length (l) when it carries a point load (W) at the centre such that W = wl,is equal to
(a) 1.0 
(b) 2.0 
(c) 3.0 
(d) 4.0.
Ans:(b) 2.0
Q70. In a concrete beam the steel bars are embedded

(a) near top section
(b) near bottom section 
(c) in the centre 
(d) anywhere.

Ans:(d) anywhere.

    2      3      4          6      7      8

Next Page
Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply