SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q51. A simply supported beam of span (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length over the whole span. The deflection at the centre is y. If the length of the beam is doubled, the deflection at the centre would be

(a) 2y 
(b) 4y 
(c) 8y 
(d) 16y. 

Ans:(d) 16y.

 

Q52.A simply supported beam of span (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length over the whole span. The deflection at the centre is y, instead of making the length of the beam double, the uniform distributed load is changed to 2w per unit length. Then the deflected at the centre would be

(a) 2y 
(b) 4y 
(c) y/2
(d) y/8

Ans:(a) 2y

 

Q53. A simply supported beam is of rectangular section. It carries a uniformly distributed load over the whole span. The deflection at the centre is y. If the width of the beam is doubled, the deflection at the centre would be

(a) 2y 
(b) 4y 
(c) y/2
(d) y/8

Ans:(c) y/2

 

Q54. A uniform simply supported beam of span (l) carries a point load (W) at the centre. The downward deflection at the centre will be

(a)  Wl3/8EI
(b)  Wl3/3EI
(c) 5Wl3/384EI
(d)  Wl3/48EI

Ans:(d)  Wl3/48EI

 

Q55.A uniform simply supported beam of span (l) carries a point load (W) at the centre, the slope at the support will be

(a)  Wl2/6EI
(b)  Wl2/2EI
(c)  Wl2/24EI
(d)  Wl2/16EI

Ans:(d)  Wl2/16EI

 

Q56. A uniformly simply supported beam of span (l) carries a uniformly distributed load w per unit length over the whole span. The downward deflection at the centre will be

(a)  Wl3/8EI
(b)  Wl3/3EI
(c) 5Wl3/384EI
(d)  Wl3/48EI
where W = w × l = Total load.

Ans:(c) 5Wl3/384EI

 

Q57. A uniformly simply supported beam of span (l) carries a uniformly distributed load w per unit length over the whole span, the slope at the supported will be

(a)  Wl2/6EI
(b)  Wl2/2EI
(c)  Wl2/24EI
(d)  Wl2/16EI
where W = w × l = Total load.

Ans:(c)  Wl2/24EI

 

Q58. A cantilever of length (l) carries a distributed load whose intensity varies from zero at the free end to w per unit length at the fixed end. The deflection at the free end will be

(a)  Wl4/3EI
(b)  Wl4/8EI
(c)  11/120 Wl4/EI
(d)  Wl4/30EI

Ans:(d)  Wl4/30EI

 

Q59. A cantilever of length (l) carries a distributed load whose intensity varies uniformly from zero at the fixed end to w per unit length at the free end. The deflection at the free end will be

(a)  Wl4/3EI
(b)  Wl4/8EI
(c)  11/120 Wl4/EI
(d)  Wl4/30EI

Ans:(c)  11/120 Wl4/EI

 

Q60. The statement that ‘the deflection at any point in a beam subjected to any load system is equal to the partial derivative of the total strain energy stored with respect to the load acting at the point in the direction in which deflection is desired’ is called

(a) Bettle’s law 
(b) The first theorem of Castigliano 
(c) Clapeyron’s theorem 
(d) Maxwell’s law.

Ans:(b) The first theorem of Castigliano

 

1      2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply