SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q41. The bending moment on a section is maximum where shearing force is

(a) minimum 
(b) maximum 
(c) zero 
(d) changing sing 
 

Ans:(d) changing sing

 

Q42. The point of zero bending moment, where the continuous curve of bending moment changes sign, is called

(a) the point of contra-flexure 
(b) the point of inflation 
(c) the point of virtual hinge 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q43. The point of contra-flexure occurs only in

(a) continuous beams 
(b) cantilever beams 
(c) overhanging beams 
(d) simply supported beams 
(e) all of the above 

Ans:(c) overhanging beams

 

Q44. A solid circular shaft of diameter D carries an axial load W. If the same load is applied axially on a hollow circular shaft of inner diameter as D/2 , the ratio of stresses in a solid shaftto that of hollow shaft would be

(a)   1/2
(b) 1/4
(c)  4/3
(d)  3/4

Ans:(d)  3/4

 

Q45. A solid circular shaft of diameter D carries an axial load W, the inner diameter of hollow shaft is D/3, then the ratio of stress in a solid shaft to that of hollow shaft would be

(a) 1/2
(b)  1/4
(c)   8/9
(d)  9/8

Ans:(c)   8/9

 

Q46. Under tensile test, a test piece of a material is having 40% elongation whereas another test piece of the same dimensions but of different material is having 25% elongation. Then the ductility of the first material as compared to that of second material is

(a) less 
(b) same 
(c) more 
(d) none of the above.

Ans:(c) more

 

Q47. A cantilever of length (l) carries a point load (W) at the free end. The downward deflection at the free end is equal to

(a)  Wl2/8EI
(b)  Wl3/3EI
(c)  5Wl3/384EI
(d)  Wl3/48EI

Ans:(b)  Wl3/3EI

 

Q48. IA cantilever of length (l) carries a point load (W) at the free end, the slope at the free end will be

(a)  Wl2/24EI
(b)  Wl2/2EI
(c)  Wl2/24EI
(d)  Wl2/16EI

Ans:(b)  Wl2/2EI

 

Q49. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w per unit length over the whole length. The downward deflection at the free end will be

(a)  Wl3/8EI
(b)  Wl3/3EI
(c) 4Wl3/384EI
(d)  Wl3/48EI
where W = w × l = Total load.

Ans:(a)  Wl3/8EI

 

Q50.A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w per unit length over the whole length, the slope at the free end will be

(a)  Wl2/6EI
(b)  Wl2/2EI
(c)  Wl2/24EI
(d)  Wl2/16EI
where W = Total load = w × l.

Ans:(a)  Wl2/6EI

1      2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply