SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q31. Principal stresses are the stresses acting normal to

(a) a plane 
(b) an oblique plane 
(c) a principal plane 
(d) a plane having minimum shear stress. 

Ans:(c) a principal plane

 

Q32. A member of cross-sectional area 10 cm2 is subjected to an axial load of 10,000 N. A plane makes an angle of 30° to the cross-section. The normal stress on this plane will be

(a) 1000 N 
(b) 750 N 
(c) 433 N 
(d) 0. 

Ans:(b) 750 N

 

Q33. A member of cross-sectional area 10 cm2 is subjected to an axial load of 10,000 N. A plane makes an angle of 30° to the cross-section, the shear stress or tangential stress on the 30° plane will be

(a) 1000 N 
(b) 750 N 
(c) 433 N 
(d) 0. 

Ans:(c) 433 N

 

Q34. A member of cross-sectional area 10 cm2 is subjected to an axial load of 10,000 N. A plane makes an angle of 30° to the cross-section, the plane makes an angle of 60° instead of 30° to the cross-section, the normal stress on 60° plane will be

(a) double of 30° plane 
(b) equal to 30° plane 
(c) half of 30° plane 
(d) one-third of 30° plane. 

Ans:(d) one-third of 30° plane.

 

Q35. A member of cross-sectional area 10 cm2 is subjected to an axial load of 10,000 N. A plane makes an angle of 30° to the cross-section, the plane makes an angle of 60° instead of 30° to the cross-section, the shear or tangential stress on 60° plane will be

(a) double of 30° plane 
(b) equal to 30° plane 
(c) half of 30° plane 
(d) one-third of 30° plane.

Ans:(b) equal to 30° plane

 

Q36. The normal stress on an oblique plane at an angle θ to the cross-section of a body which is subjected to a direct tensile stress (p) is equal to

(a)p /2 sin 2θ 
(b) p cos θ 
(c) p cos2 θ 
(d) p sin2 θ. 

Ans:(c) p cos2 θ

 

Q37. The normal stress on an oblique plane at an angle θ to the cross-section of a body which is subjected to a direct tensile stress (p) is equal to, the normal stress on the oblique plane will be maximum when θ is equal to

(a) 90° 
(b) 45° 
(c) 0o 
(d) 30°. 

Ans:(c) 0o

 

Q38. The tangential or shear stress on an oblique plane at an angle θ to the cross-section of a body which is subjected to a direct tensile stress (p) is equal to

(a)p/2 sin 2θ 
(b) p cos θ 
(c) p cos2 θ 
(d) p sin2 θ. 

Ans:(a)p/2 sin 2θ

 

Q39. The tangential or shear stress on an oblique plane at an angle θ to the cross-section of a body which is subjected to a direct tensile stress (p) is equal to, the tangential or shear stress on the oblique plane will be maximum when θ
is equal to

(a) 90° 
(b) 45° 
(c) 0° 
(d) 30°

Ans:(b) 45°

Q40. The cross-sectional area of a rod is 10 cm2. A pull of 10 tonnes is suddenly applied to the rod. The maximum stress produced in the rod would be

(a) 1 tonne/cm2 
(b) 2 tonne/cm2 
(c) 0.5 tonne/cm2 
(d) 4 tonne/cm2 .

Ans:(b) 2 tonne/cm2

1      2      3      4      5      6      7      8

Next Page
Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply