SECTION-4

Strength of Material MCQ

 

Q11. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length for the whole length. The shear force at the free end will be

(a)  wl 
(b)  wl2/2
(c)  wl/2
(d)  zero. 

Ans:(d)  zero.  

 

Q12. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length for the whole length, the shear force at the fixed end will be

(a)  wl 
(b)  wl2/2
(c)  wl/2
(d)  zero. 

Ans:(a)  wl  

 

Q13.A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length for the whole length, the bending moment at the fixed end will be

(a)  wl 
(b)  wl2/2
(c)  wl/2
(d)  zero. 

Ans:(b)  wl2/2  

 

Q14.A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length for the whole length, the bending moment at the free end will be

(a)  wl 
(b)  wl2/2
(c)  wl/2
(d)  zero. 

Ans:(d)  zero.  

 

Q15. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w kgf per unit length for the whole length, point of contra-flexure is at

(a) the free end 
(b) the fixed end 
(c) the middle of the beam 
(d) nowhere.

Ans:(d) nowhere.  

 

Q16. The ratio of volumetric strain to linear strain in any of the three axes of a solid cube which is subjected by equal normal forces of the similar nature on all the faces, will be

(a) 2 
(b) 3 
(c) l 
(d) 1.5. 

Ans:(b) 3  

 

Q17. Ties are the structure numbers which carry

(a) axial compressive loads 
(b) axial tensile loads 
(c) torsional loads 
(d) none of the above. 

Ans:(b) axial tensile loads  

 

Q18. In a tensile test of a specimen, the ratio of maximum load to the original cross-sectional area of the test piece is called

(a) yield stress 
(b) ultimate stress 
(c) safe stress 
(d) breaking stress. 

Ans:(b) ultimate stress  

 

Q19. A short column of rectangular section carries a vertical point load W axially. The stress on the section of the column will be

(a) uniform 
(b) zero at one end and maximum at the other end 
(c) zero at the axis and maximum on the outer ends 
(d) tensile on one end and compressive on the other. 

Ans:(a) uniform  

 

Q20. A short column of rectangular section carries a vertical point load W axially, the short column carries a vertical point load eccentrically, then the stress on the section will be

(a) uniform 
(b) zero at the axis and maximum on the outer ends 
(c) zero at one end and maximum at the other end 
(d) non-uniform and will depend upon the amount of eccentricity.

Ans:(d) non-uniform and will depend upon the amount of eccentricity.  

 

1      2          4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *