SECTION-3

Strength of Material MCQ

 

Q61. In which of the following cases, Mohr’s circle is used to determine the stresses on an oblique lane?

(a) two unequal like principal stresses 
(b) two unequal unlike principal stresses 
(c) direct tensile stress in one plane accompanied by a shear stress 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q62. A body is subjected to a direct tensile stress of 300 N/cm2 in one plane accompanied by a simple shear stress of 200 N/cm2. The maximum normal stress will be

(a) 250 N/cm2 
(b) 400 N/cm2 
(c) – 100 N/cm2 
(d) 300 N/cm2

Ans:(b) 400 N/cm2

 

Q63. A body is subjected to a direct tensile stress of 300 N/cm2 in one plane accompanied by a simple shear stress of 200 N/cm2, the minimum normal stress will be

(a) 250 N/cm2 
(b) 400 N/cm2 
(c) – 100 N/cm2 
(d) 300 N/cm2

Ans:(c) – 100 N/cm2

 

Q64. A body is subjected to a direct tensile stress of 300 N/cm2 in one plane accompanied by a simple shear stress of 200 N/cm2, the maximum shear stress will be

(a) 250 N/cm2 
(b) 400 N/cm2 
(c) – 100 N/cm2 
(d) 300 N/cm2

Ans:(a) 250 N/cm2

 

Q65. A body is subjected to a tensile stress of 1200 N/cm2 on one plane and a tensile stress of 600 N/cm2 on the other right-angled plane together with shear stresses of 400 N/cm2 on the same planes. The maximum normal stress will be

(a) 900 N/cm2 
(b) 1400 N/cm2 
(c) 400 N/cm2 
(d) 500 N/cm4.

Ans: (b) 1400 N/cm2

 

Q66. A body is subjected to a tensile stress of 1200 N/cm2 on one plane and a tensile stress of 600 N/cm2 on the other right-angled plane together with shear stresses of 400 N/cm2 on the same planes, the minimum normal stress would be

(a) 900 N/cm2 
(b) 1400 N/cm2 
(c) 400 N/cm2 
(d) 500 N/cm4

Ans:(c) 400 N/cm2

 

Q67. A body is subjected to a tensile stress of 1200 N/cm2 on one plane and a tensile stress of 600 N/cm2 on the other right-angled plane together with shear stresses of 400 N/cm2 on the same planes, the greatest shear stress would be

(a) 900 N/cm2 
(b) 1400 N/cm2 
(c) 400 N/cm2 
(d) 500 N/cm4

Ans:(d) 500 N/cm4.

 

Q68. A strained element is subjected to two principal stresses of 800 N/cm2 and – 200 N/cm2. If the Poisson ratio = 0.25 and E = 2 × 106 N/cm2, the strain in the direction of principal stress (800 N/cm2) will be

(a) 0.000425 
(b) 0.0002 
(c) 0.0004 
(d) 0.0001. 

Ans:(a) 0.000425

 

Q69. A strained element is subjected to two principal stresses of 800 N/cm2 and – 200 N/cm2. If the Poisson ratio = 0.25 and E = 2 × 106 N/cm2, the strain in the direction of principal stress (– 200 N/cm2) will be

(a) 0.000425 
(b) 0.0002 
(c) 0.0004 
(d) 0.0001. 

Ans:(b) 0.0002

 

Q70. A strained element is subjected to two principal stresses of 800 N/cm2 and – 200 N/cm2. If the Poisson ratio = 0.25 and E = 2 × 106 N/cm2, the strain energy stored per unit volume would be

(a) 0.125 N/cm2 
(b) 0.250 N/cm2
(c) 0.38 N/cm2
(d) 1.0 N/cm2.

Ans:(c) 0.38 N/cm2

1     2      3      4        5                 7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *