SECTION-3

Strength of Material MCQ

 

Q41. Choose the correct statement

(a) The strain produced per unit volume is called resilience 
(b) The maximum strain produced per unit volume is called proof resilience 
(c) The least strain energy stored in a unit volume is called proof resilience 
(d) The greatest strain energy stored in a unit volume of a material without permanent deformation is called proof resilience. 

Ans:(d) The greatest strain energy stored in a unit volume of a material without permanent deformation is called proof resilience.  

 

Q42. Choose the wrong statement

(a) The thermal stresses are only set up in the bodies, when they are not allowed to expand or contract freely with the rise or fall of temperature. 
(b) If α is the co-efficient of linear expansion and T is rise in temperature, then thermal stress is equal to EαT. 
(c) The thermal stress is independent of cross-sectional area of the bar. 
(d) Rubber is more elastic than steel. 

Ans:(d) Rubber is more elastic than steel.  

 

Q43. The proof resilience is given by

(a)2σ2/E
(b)2E /σ2
(c)σ2/2E
(d)E/2σ2
where σ = Stress at the elastic limit.

Ans:(c)σ2/2E  

 

Q44. A steel specimen 1.5 cm2 in cross-section stretches by 0.005 cm over a 5 cm gauge length under an axial load of 3000 N. The strain energy stored in the specimen at this stage would be

(a) 15 N cm 
(b) 7.5 N cm 
(c) 30 N cm 
(d) 10 N cm. 

Ans:(b) 7.5 N cm  

 

Q45. A steel specimen 1.5 cm2 in cross-section stretches by 0.005 cm over a 5 cm gauge length under an axial load of 3000 N, if the load at the elastic limit for the specimen as 5000 kg, the elongation at the elastic limit would be

(a) 1/100 cm 
(b) 1/50 cm 
(c) 1/ 120 cm 
(d)1/150 cm. 

Ans:(c) 1/ 120 cm  

 

Q46. A steel specimen 1.5 cm2 in cross-section stretches by 0.005 cm over a 5 cm gauge length under an axial load of 3000 N, if the load at the elastic limit for the specimen as 5000 kg the proof resilience would be

(a) 15 N cm 
(b) 7.5 N cm 
(c) 20.833 N cm 
(d) 10 N cm. 

Ans:(c) 20.833 N cm  

 

Q47. The tensile force at a distance y from support in a vertical hanging bar of length l which carries a load P at the bottom is equal to

(a) P 
(b) P + wl 
(c) P + w(l – y) 
(d) P + wy 
where w = Weight per unit length.

Ans:(a) P  

 

Q48. The maximum shear stress induced in a member which is subjected to an axial load is equal to

(a) maximum normal stress 
(b) half of maximum normal stress 
(c) twice the maximum normal stress 
(d) thrice the maximum normal stress. 

Ans:(b) half of maximum normal stress  

 

Q49. If a member, whose tensile strength is more than two times the shear strength, is subjected to an axial load upto failure, the failure of the member will occur by

(a) maximum normal stress 
(b) maximum shear stress 
(c) normal stress or shear stress 
(d) none of the above. 

Ans:(b) maximum shear stress  

 

Q50. Principal plane is a plane on which shear stress is

(a) maximum 
(b) minimum 
(c) average of maximum and minimum 
(d) zero.

Ans:(d) zero.  

1     2      3            5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *