SECTION-3

Strength of Material MCQ

 

Q31. With elastic limit in a loaded material, stress is

(a) inversely proportional to strain 
(b) directly proportional to strain 
(c) equal to strain 
(d) none of the above. 

Ans:(b) directly proportional to strain  

 

Q32. The ratio of linear stress to linear strain is known as

(a) Poisson’s ratio 
(b) bulk modulus 
(c) modulus of rigidity 
(d) modulus of elasticity. 

Ans:(d) modulus of elasticity.  

 

Q33. The ratio of lateral strain to longitudinal strain is called

(a) Poisson’s ratio 
(b) bulk modulus 
(c) modulus of rigidity 
(d) modulus of elasticity. 

Ans:(a) Poisson’s ratio  

 

Q34. The ratio of shear stress to shear strain is called

(a) Poisson’s ratio 
(b) bulk modulus 
(c) modulus of rigidity 
(d) modulus of elasticity. 

Ans:(c) modulus of rigidity  

 

Q35. The ratio of normal stress of each face of a solid cube to volumetric strain is called

(a) Poisson’s ratio 
(b) bulk modulus 
(c) modulus of rigidity 
(d) modulus of elasticity.

Ans:(b) bulk modulus  

 

Q36. A rod of steel of 1 cm2 in cross-sectional area and 100 cm long is subjected to an axial pull of 20000 N. If E = 20 × 106 N/cm2 , the elongation will be

(a) 1 cm 
(b) 0.2 cm 
(c) 0.1 cm 
(d) 0.15 cm. 

Ans:(c) 0.1 cm  

 

Q37. The modulus of elasticity in S.I. units is expressed as

(a) N/m 
(b) N/m2 
(c) Nm/S 
(d) no unit.

Ans:(b) N/m2  

 

Q38. The stress at any section of a rod (due to its own weight) of length (l) and diameter (d) rigidly fixed at the upper end and hanging is

(a) directly proportional to x 
(b) inversely proportional to x 
(c) directly proportional to x 
(d) inversely proportional to x
where x = Distance of section from the lower end.

Ans:(a) directly proportional to x  

 

Q39. The elongation produced in a rod (by its own weight) of length (l) and diameter (d) rigidly fixed at the upper end and hanging is equal to

(a)  wl/2E
(b)  wl2/2E
(c)  wl3/2E
(d)  wl4/2E
where w = Weight per unit volume of the rod, E = Modulus of elasticity.

Ans:(b)  wl2/2E 

 

Q40. The ratio of modulus of rigidity to modulus of elasticity for a Poisson’s ratio of 0.25 would be

(a) 0.5 
(b) 0.4 
(c) 0.3 
(d) 1.0

Ans:(b) 0.4  

 

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply