SECTION-3

Strength of Material MCQ

 

Q21. A solid shaft of diameter 10 cm is subjected to a maximum bending moment of 40,000 N-cm and maximum torque of 30,000 N-cm, the equivalent torque is equal to

(a) 50000 N-cm 
(b) 45000 N-cm 
(c) 40000 N-cm 
(d) 35000 N-cm. 

Ans:(a) 50000 N-cm

 

Q22. In question 281A solid shaft of diameter 10 cm is subjected to a maximum bending moment of 40,000 N-cm and maximum torque of 30,000 N-cm, the maximum principal stress will be

(a) 800/π  N/cm
(b) 1600/π   N/cm
(c)  1440 /π  N/cm
(d) 1000/π  N/cm

Ans:(c)  1440 /π  N/cm

 

Q23. A solid shaft of diameter 10 cm is subjected to a maximum bending moment of 40,000 N-cm and maximum torque of 30,000 N-cm., the maximum shear stress will be

(a) 800/π  N/cm
(b) 1600/π   N/cm
(c)  1440 /π  N/cm
(d) 1000/π  N/cm

Ans:(a) 800/π  N/cm

 

Q24. A solid shaft of diameter 10 cm transmits 140 horse power at 140 r.p.m. The torque on the shaft will be

(a)  4500/π  kg-m 
(b)  2250/π    kg-m 
(c)  3600 /π2    kg-m 
(d)  1125/π   kg-m. 

Ans:(b)  2250/π    kg-m

 

Q25. A solid shaft of diameter 10 cm transmits 140 horse power at 140 r.p.m, the maximum shear stress induced will be

(a)  4500/π  kg-m 
(b)   2250/π    kg-m 
(c)  3600 /π2    kg-m 
(d)  1125/π   kg-m. 

Ans:(c)  3600 /π2    kg-m

 

Q26. The cross-section of a member is subjected to a uniform shear stress of intensity τ. Then the strain energy stored per unit volume is equal to

(a)  2τ2/C
(b)  τ2/2C
(c)  C/2τ2
(d)  2C/τ2  
where C = Modulus of rigidity.

Ans:(b)  τ2/2C

 

Q27. The strain energy stored by a solid shaft per unit volume, due to torsion is equal to

(a)  τ2/2C
(b)  τ2/4C
(c)  τ2/3C
(d)  τ2 /5C
where τ = Maximum shear stress at the surface of the shaft.

Ans:(b)  τ2/4C

 

Q28. The deflection of a close-coiled helical spring, subjected to an axial load W is equal to

(a)   64W2R5n/Cd3
(b)  64W2R3n/Cd3
(c)  64WR3n/Cd4
(d)  32W2R3n/Cd4
where d = Diameter of spring, n = Number of coils,
R = Mean radius of coils, C = Modulus of rigidity.

Ans:(c)  64WR3n/Cd4

 

Q29. The stiffness of the close-coiled helical spring, subjected to an axial load W, is equal to

(a) Cd4/64R3n
(b) Cd3/64R3n
(c) Cd4/32R3n
(d)  Cd4/64R2n

Ans:(d)  Cd4/64R2n

 

Q30. The stiffness of the close-coiled helical spring, subjected to an axial load W, the maximum shear stress at any section of the helical-spring coil would be

(a)  16WR/πd 3
(b)  WR/16πd 3
(c)  16WR/πd2
(d)  64WR/πd 3

Ans:(a)  16WR/πd 3

 

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply