SECTION-3

Strength of Material MCQ

 

Q11. The torsional rigidity of a shaft is defined as the torque required to produce

(a) maximum twist in the shaft 
(b) maximum shear stress in the shaft 
(c) minimum twist in the shaft 
(d) a twist of one radian per unit length of the shaft.

Ans:(d) a twist of one radian per unit length of the shaft.

 

Q12. The torque transmitted, by a solid shaft of diameter 40 mm if the shear stress is not to exceed 400 kg/cm2, would be

(a) 1.6 × π kg-m 
(b) 16 π kg-m 
(c) 0.8 × π kg-m 
(d) 0.4 × π kg-m. 

Ans:(a) 1.6 × π kg-m

 

Q13. The torque transmitted, by a solid shaft of diameter 40 mm if the shear stress is not to exceed 400 kg/cm2, would be, the diameter of the solid shaft is doubled, then torque transmitted would be

(a) same 
(b) double 
(c) four times 
(d) eight times. 

Ans:(d) eight times.

 

Q14. The torque transmitted, by a solid shaft of diameter 40 mm if the shear stress is not to exceed 400 kg/cm2, would be, the diameter of the solid shaft is made 20 mm, then torque transmitted would be

(a) same 
(b) one-half 
(c) one-eight 
(d) one-fourth. 

Ans:(c) one-eight

 

Q15. The torsion equation is given by

(a)   T/J=τ/R=L/Cθ
(b)  T/R=τ/J=Cθ/L
(c)  T/J=τ/R=Cθ/L
(d)  T/τ=R/J=Cθ/L

Ans:(c)  T/J=τ/R=Cθ/L

 

Q16. When a shaft of diameter (d) is subjected to combined twisting moment (T) and bending moment (M),, the position of principal planes is given by

(a) tan 2θ = M/T
(b) tan 2θ =TM
(c) tan 2θ = M × T 
(d) tan 2θ =2T/M

Ans:(b) tan 2θ =TM

 

Q17. A shaft of diameter 8 cm is subjected to a bending moment of 30000 N-cm and a twisting moment of 40000 N-cm. The maximum normal stress induced in the shaft is equal to

(a) 2500/π  N/cm2 
(b)5000/π  N/cm2 
(c)1575π   N/cm2
(d)3150/π   N/cm2 

Ans:(a) 2500/π  N/cm2

 

Q18. A shaft of diameter 8 cm is subjected to a bending moment of 30000 N-cm and a twisting moment of 40000 N-cm, the minimum normal stress induced is equal to

(a) 2500/π  N/cm2 
(b)5000/π  N/cm2 
(c)1575π   N/cm2
(d)3150/π   N/cm2 

Ans:(b)5000/π  N/cm2

 

Q19.A shaft of diameter 8 cm is subjected to a bending moment of 30000 N-cm and a twisting moment of 40000 N-cm, the position of principal planes is given by

 

(a) tan 2θ = 1.33 
(b) tan 2θ = 0.75 
(c) tan 2θ = 2.0 
(d) tan 2θ = 1.50. 

Ans:(a) tan 2θ = 1.33

 

Q20. A shaft of diameter 8 cm is subjected to a bending moment of 30000 N-cm and a twisting moment of 40000 N-cm, the maximum shear stress induced in the shaft is equal to

(a) 2500/π  N/cm2 
(b)5000/π  N/cm2 
(c)1575π   N/cm2
(d)3150/π   N/cm2 

Ans:(c)1575π   N/cm2

 

   2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply