SECTION-2

Strength of Material MCQ

Q71. The longitudinal or axial stress in a thin cylindrical shell of diameter (D). Length (L) and thickness (t), when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4t
(b)  pD/2t
(c)  2pD/ t
 (d)  4pD/t

Ans:(a)  pD/4t

 

Q72. The circumferential strain in case of thin cylindrical shell, when subjected to internal pressure (p), is equal to

(a) pd/2tE(1/2  –  1/m)
(b) pd/2tE(1  –  1/2m)
(c) pd/4tE(1  -1/m)
(d) 3pd/4tE(1  – 1/m)

Ans:(b) pd/2tE(1  –  1/2m)

 

Q73. The longitudinal strain in case of thin cylindrical shell, when subjected to internal pressure (p), is equal to

(a) pd/2tE(1/2  –  1/m)
(b) pd/2tE(1  –  1/2m)
(c) pd/4tE(1  -1/m)
(d) 3pd/4tE(1  – 1/m)

Ans:(a) pd/2tE(1/2  –  1/m)

 

Q74. The strain in any direction in case of a thin spherical shell, when subjected to internal pressure (p), is equal to

(a) pd/2tE(1/2  –  1/m)
(b) pd/2tE(1  –  1/2m)
(c) pd/4tE(1  -1/m)
(d) 3pd/2tE(1  – 1/m)

Ans:(c) pd/4tE(1  -1/m)

 

Q75. The volumetric strain in case of thin spherical shell, when subjected to internal pressure (p), is equal to

(a) pd/2tE(1/2  –  1/m)
(b) pd/2tE(1  –  1/2m)
(c) pd/4tE(1  -1/m)
(d) 3pd/2tE(1  – 1/m)

Ans:(d) 3pd/2tE(1  – 1/m)

 

Q76. A closely coiled helical spring is made out of 1 cm diameter steel rod. The spring carries an axial pull of 20 N. The coil consists of 10 complete turns with a mean radius of 5 cm. If modulus of rigidity of spring material is 8 × 105 N/cm2, the maximum shear stress induced in the section of the rod would be

(a)  3200/π N/cm
(b)  1600/π  N/cm 
(c)  800/π  N/cm 
(d)  400/π  N/cm

Ans:(b)  1600/π  N/cm

 

Q77. A closely coiled helical spring is made out of 1 cm diameter steel rod. The spring carries an axial pull of 20 N. The coil consists of 10 complete turns with a mean radius of 5 cm. If modulus of rigidity of spring material is 8 × 105 N/cm2, the deflection of the spring would be

 

(a) 2 cm 
(b) 4 cm 
(c) l cm 
(d) 1.5 cm. 

Ans:(a) 2 cm

 

Q78. A closely coiled helical spring is made out of 1 cm diameter steel rod. The spring carries an axial pull of 20 N. The coil consists of 10 complete turns with a mean radius of 5 cm. If modulus of rigidity of spring material is 8 × 105 N/cm2, stiffness of the spring would be

(a) 20 N per cm 
(b) 15 N per cm 
(c) 10 N per cm 
(d) 8 N per cm. 

Ans:(c) 10 N per cm

 

Q79. A closely coiled helical spring is made out of 1 cm diameter steel rod. The spring carries an axial pull of 20 N. The coil consists of 10 complete turns with a mean radius of 5 cm. If modulus of rigidity of spring material is 8 × 105 N/cm2, the strain energy stored by the spring is equal to

(a) 40 N-cm 
(b) 30 N-cm 
(c) 25 N-cm 
(d) 20 N-cm.

Ans:(d) 20 N-cm.

 

Q80. The assumption made, while determining the shear stress in a circular shaft subjected to torsion, is that

(a) the material of the shaft is uniform 
(b) the twist along the shaft is uniform 
(c) cross-sections of the shaft is plane and circular before and alter the twist 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

 

1     2      3      4        5         6         7          8

 

Back

Go to Section-3

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply