SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q61. The maximum shear stress in a thin cylindrical shell, when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4t
(b)  pD/8t
(c)  pD/ 2t
 (d)  pD/t

Ans:(b)  pD/8t

 

Q62. The maximum shear stress in a thin spherical shell, when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4t
(b)  pD/8t
(c)  pD /2t
 (d) zero. 

Ans: (d) zero.

 

Q63. The hoop or circumferential stress in a thin spherical shell, when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4t
(b)  pD/2t
(c)  pD/ 8t
 (d)  2pD/t

Ans:(a)  pD/4t

 

Q64. The hoop or circumferential stress in a riveted cylindrical shell, when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4tηl
(b)  pD/4tηc
(c)  pD 2tηl
(d)  pD/2tηc
where D = Internal diameter, ηl = Efficiency of longitudinal joint, and
ηc = Efficiency of circumferential joint.

Ans:(c)  pD 2tηl

 

Q65. The longitudinal stress in a riveted cylindrical shell, when subjected to internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4tηl
(b)  pD/4tηc
(c)  pD 2tηl
(d)  pD/2tηc
where ηl = Efficiency of longitudinal joint, and
ηc = Efficiency of circumferential joint.

Ans:(b)  pD/4tηc

 

Q66. Choose the wrong statement

(a) The hoop stress in a thin cylindrical is twice of longitudinal stress. 
(b) Wire winding of thin cylinders makes the cylinder to withstand a higher fluid pressure. 
(c) A cylindrical section having no joint is known as seamless section. 
(d) The ratio of longitudinal strain to volumetric strain in case of thin cylindrical shell is equal to (2m-1) /(5m- 4)

Ans:(d) The ratio of longitudinal strain to volumetric strain in case of thin cylindrical shell is equal to (2m-1) /(5m- 4)

 

Q67. A coil is having stiffness k. It is cut into two halves, then the stiffness of the cut coils will be

(a) same 
(b) half 
(c) double 
(d) one-fourth. 

Ans:(c) double

 

Q68. The hoop stress in case of thick cylinders across the thickness

(a) is uniformly distributed 
(b) varies from maximum at the outer circumference to minimum at inner circumference 
(c) varies from maximum at the inner circumference to minimum at outer circumference 
(d) is zero. 

Ans:(c) varies from maximum at the inner circumference to minimum at outer circumference

 

Q69. The longitudinal stress in case of thick cylinders

(a) is uniformly distributed 
(b) varies from maximum at the outer circumference to minimum at inner circumference 
(c) varies from maximum at the inner circumference to minimum at outer circumference 
(d) none of the above.

Ans:(a) is uniformly distributed

 

Q70. The hoop or circumferential stress in a thin cylindrical shell of diameter (D), length (L) and thickness (t), when subjected to an internal pressure (p) is equal to

(a)  pD/4t
(b)  pD/2t
(c)  2pD/ t
 (d)  4pD/t

Ans:(b)  pD/2t

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply