SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q51. A cylindrical vessel is said to be thin if the ratio of its internal diameter to the wall thickness is

(a) less than 20 
(b) equal to 20 
(c) more than 20 
(d) none of the above.

Ans:(c) more than 20

 

Q52. The shear stress at a point in a shaft subjected to a torque is

(a) directly proportional to the polar moment of inertia and to the distance of the point from the axis
(b) directly proportional to the applied torque and polar moment of inertia 
(c) directly proportional to the applied torque and inversely proportional to the polar moment of inertia 
(d) inversely proportional to the polar moment of inertia. 

Ans:(c) directly proportional to the applied torque and inversely proportional to the polar moment of inertia

 

Q53. The strips in the Laminated spring are in different lengths for

(a) improved appearance 
(b) material economy 
(c) equal distribution of stress 
(d) reducing the weight.

Ans:(c) equal distribution of stress

 

Q54. The circumferential strain in case of thin cylindrical shell, when subjected to internal pressure (p), is

(a) more than diametral strain 
(b) less than diametral strain 
(c) equal to diametral strain 
(d) none of the above. 

Ans:(c) equal to diametral strain

 

Q55. The volumetric strain in case of a thin cylindrical shell, when subjected to internal pressure (p), is equal to

(a) sum of circumferential and longitudinal strains 
(b) difference of circumferential and longitudinal strains 
(c) twice the circumferential strain plus longitudinal strain 
(d) twice the longitudinal strain plus circumferential strain.

Ans:(c) twice the circumferential strain plus longitudinal strain

 

Q56. For calculating stresses in a hollow shaft-subjected to torsion, the radius taken into consideration is

(a) outer radius 
(b) inner radius 
(c) mean radius 
(d) none of the above. 

Ans:(a) outer radius

 

Q57. The ratio of torque transmitted by hollow shaft (of inner diameter equal to half the outer diameter) to the torque transmitted by a solid shaft of the same material and of the same weight is equal to

(a) 1/2
(b) 1/4
(c) 3/4
 (d) 15/16

Ans: (d) 15/16

 

Q58. Equivalent torque is the torque which alone produces

(a) maximum normal stress 
(b) minimum normal stress 
(c) maximum shear stress 
(d) minimum shear stress. 

Ans:(c) maximum shear stress

 

Q59. Equivalent bending moment is the bending moment which alone produces

(a) maximum normal stress 
(b) minimum normal stress 
(c) maximum shear stress 
(d) minimum shear stress. 

Ans:(a) maximum normal stress

 

Q60. A solid shaft of diameter 10 cm is subjected to a maximum bending moment of 40,000 N-cm and maximum torque of 30,000 N-cm. The equivalent bending moment is

(a) 50000 N-cm 
(b) 45000 N-cm 
(c) 40000 N-cm 
(d) 35000 N-cm.

Ans:(b) 45000 N-cm

   2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply