SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q41. A thin cylindrical drum 100 cm in diameter and 10 m long has a shell thickness of 1 cm. The drum is subjected to an internal pressure of 400 N/cm2. If E = 2 × 107 N/cm2 and Poisson’s ratio = 0.3, then circumferential strain will be

(a) 0.085 × 10–3 
(b) 0.20 × 10–3 
(c) 0.85 × 10–3 
(d) 1.9 × l0–3

Ans:(c) 0.85 × 10–3

 

Q42. A thin cylindrical drum 100 cm in diameter and 10 m long has a shell thickness of 1 cm. The drum is subjected to an internal pressure of 400 N/cm2. If E = 2 × 107 N/cm2 and Poisson’s ratio = 0.3, the longitudinal strain will be

(a) 0.085 × 10–3 
(b) 0.20 × 10–3 
(c) 0.85 × 10–3 
(d) 1.9 × l0–3

Ans:(b) 0.20 × 10–3

 

Q43. A thin cylindrical drum 100 cm in diameter and 10 m long has a shell thickness of 1 cm. The drum is subjected to an internal pressure of 400 N/cm2. If E = 2 × 107 N/cm2 and Poisson’s ratio = 0.3, the volumetric strain will be

(a) 0.085 × 10–3 
(b) 0.20 × 10–3 
(c) 0.85 × 10–3 
(d) 1.9 × l0–3

Ans:(d) 1.9 × l0–3.
 

 

Q44.A thin cylindrical drum 100 cm in diameter and 10 m long has a shell thickness of 1 cm. The drum is subjected to an internal pressure of 400 N/cm2. If E = 2 × 107 N/cm2 and Poisson’s ratio = 0.3,the ratio of longitudinal strain to circumferential strain will be

(a) 8/17 
(b) 4/17 
(c) 2/17 
(d) 1/17. 

Ans:(b) 4/17

 

Q45. A thin cylindrical drum 100 cm in diameter and 10 m long has a shell thickness of 1 cm. The drum is subjected to an internal pressure of 400 N/cm2. If E = 2 × 107 N/cm2 and Poisson’s ratio = 0.3,Poisson’s ratio is made equal to 1/4, then ratio of longitudinal strain to circumferential strain will be

(a) 3/7 
(b) 5/7 
(c) 4/7 
(d) 2/7.

Ans:(d) 2/7.

 

Q46. A cylindrical thin drum 80 cm in diameter and 3 m long has a shell thickness of 1 cm. If the drum is subjected to an internal pressure of 25 N/cm2, then the hoop stress will be

(a) 500 N/cm2 
(b) 1000 N/cm2 
(c) 250 N/cm2 
(d) 1500 N/cm2

Ans:(b) 1000 N/cm2

 

Q47. A cylindrical thin drum 80 cm in diameter and 3 m long has a shell thickness of 1 cm. If the drum is subjected to an internal pressure of 25 N/cm2, the longitudinal stress would be

(a) 500 N/cm2 
(b) 1000 N/cm2 
(c) 250 N/cm2 
(d) 1500 N/cm2

Ans:(a) 500 N/cm2

 

Q48. In the assembly of pulley, key and shaft

(a) key is made strongest link 
(b) key is made weaker link 
(c) all the three are designed for the same strength 
(d) pulley is made weaker.

Ans:(b) key is made weaker link

 

Q49. A water main 1 m in diameter contains a fluid having pressure 10 kg/cm2. If the maximum permissible tensile stress in the metal is 200 kg/cm2, the thickness of the metal required would be

(a) 2 cm 
(b) 2.5 cm 
(c) 1 cm 
(d) 0.5 cm.

Ans:(b) 2.5 cm

 

Q50. Choose the correct statement

(a) The hoop stress in a thin cylindrical shell in compressive stress. 
(b) The shear stress in a thin spherical shell is more than that of in a thin cylindrical shell. 
(c) The design of thin cylindrical shell is based on hoop stress. 
(d) The ratio of hoop stress to longitudinal stress for a thin cylindrical shell is 1/2.

Ans:(c) The design of thin cylindrical shell is based on hoop stress.

 

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply