SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q31. A pipe of internal diameter as 40 cm and external diameter as 80 cm contains a fluid at a pressure of 750 N/cm2. The maximum circumferential stress (hoop stress) would be

(a) 1250 N/cm2 
(b) 500 N/cm2
(c) 250 N/cm2 
(d) 2000 N/cm2

Ans:(a) 1250 N/cm2

 

Q32. A pipe of internal diameter as 40 cm and external diameter as 80 cm contains a fluid at a pressure of 750 N/cm2, the minimum circumferential stress would be

(a) 1250 N/cm2 
(b) 500 N/cm2
(c) 250 N/cm2 
(d) 2000 N/cm2

Ans:(b) 500 N/cm2

 

Q33. A pipe of internal diameter as 40 cm and external diameter as 80 cm contains a fluid at a pressure of 750 N/cm2, the circumferential stress at a radius 30 cm would be

(a) 1250 N/cm2 
(b) 500 N/cm2 
(c) 694.4 N/cm2 
(d) 194.4 N/cm2

Ans:(c) 694.4 N/cm2

 

Q34. A pipe of internal diameter as 40 cm and external diameter as 80 cm contains a fluid at a pressure of 750 N/cm2, the radial stress at a radius 30 cm would be

(a) 125 kg/cm2 
(b) 50 kg/cm2 
(c) 69.44 kg/cm2 
(d) 19.44 kg/cm2

Ans:(d) 19.44 kg/cm2.

 

Q35. When a thick cylinder is subjected to internal fluid pressure (pi), the minimum value of radial stress is

(a) 2piRi2/Ro2– Ri2
(b) pi
(c) O 
(d) (Ro2+ Ri2/Ro2– Ri2)× pi. 
where Ro = Outer radius and Ri = Inner radius of the thick cylinder.

Ans:(c) O

 

Q36. When a thick cylinder is subjected to internal fluid pressure (pi), the minimum value of circumferential stress is

(a) 2piRi2/Ro2– Ri2
(b) pi
(c) O 
(d) (Ro2+ Ri2/Ro2– Ri2)× pi. 

Ans:(a) 2piRi2/Ro2– Ri2

 

Q37. When a thick cylinder is subjected to internal fluid pressure (pi), the maximum value of radial stress is

(a) 2piRi2/Ro2– Ri2
(b) pi
(c) O 
(d) (Ro2+ Ri2/Ro2– Ri2)× pi. 

Ans:(b) pi

 

Q38. When a thick cylinder is subjected to internal fluid pressure (pi), the maximum value of circumferential stress is

(a) 2piRi2/Ro2– Ri2
(b) pi
(c) O 
(d) (Ro2+ Ri2/Ro2– Ri2)× pi. 

Ans:(d) (Ro2+ Ri2/Ro2– Ri2)× pi.
 

 

Q39. In case of thick cylinders, at any point the three principal stresses, i.e., radial, circumferential and longitudinal

(a) are all tensile stresses 
(b) are all compressive stresses 
(c) are all shear stresses 
(d) none of the above. 

Ans:(d) none of the above.

 

Q40. In case of thick cylinders, the difference of circumferential stress and radial stress

(a) is constant 
(b) varies directly with radius 
(c) varies inversely with radius 
(d) none of the above.

Ans:(a) is constant

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page