SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q21. Strut is defined is a

(a) member of a structure which carries a tensile load 
(b) member of a structure which carries an axial compressive load 
(c) vertical member of a structure which carries a tensile load 
(d) none of the above. 

Ans:(b) member of a structure which carries an axial compressive load

 

Q22. Column is defined as a

(a) member of a structure which carries a tensile load 
(b) member of a structure which carries an axial compressive load 
(c) vertical member of a structure which carries a tensile load 
(d) vertical member of a structure which carries an axial compressive load. 

Ans:(d) vertical member of a structure which carries an axial compressive load.

 

Q23. The maximum axial compressive load which a column can take without failure by lateral deflection is called

(a) critical load 
(b) buckling load 
(c) crippling load 
(d) any one of the above. 

Ans:(d) any one of the above.

 

Q24. Slenderness ratio is defined as the ratio of

(a) equivalent length of the column to the minimum radius of gyration 
(b) length of the column to the minimum radius of gyration 
(c) length of the column to the area of cross-section of the column 
(d) minimum radius of gyration to the area of cross-section of the column.

Ans:(b) length of the column to the minimum radius of gyration

 

Q25. In case of riveted joint ‘margin’ is the distance between the

(a) centres of two consecutive rivets in a row 
(b) centre of rivet hole to the nearest edge of plate 
(c) centres of rivets in adjacent rows 
(d) none of the above. 

Ans:(b) centre of rivet hole to the nearest edge of plate

 

Q26. If the margin in case of riveted joint is at least 1.5 d, there will be

(a) tearing off the plate between the rivet hole and edge of the plate 
(b) tearing off the plates between rivets 
(c) no tearing off the plate between the rivet hole and edge of the plate 
(d) no crushing of the joint. 

Ans:(d) no crushing of the joint.

 

Q27. The expression p × t × σt, in case of a riveted joint is called

(a) tearing strength 
(b) bearing strength 
(c) crushing strength 
(d) strength of solid plate.

Ans:(d) strength of solid plate.

 

Q28. Choose the correct statement

(a) When a thick cylinder is subjected to internal fluid pressure, the circumferential stress is maximum at the outer surface of the cylinder. 
(b) In case of thick cylinders, the difference of circumferential stress and radial stress is constant.
(c) In case of thick cylinders, the minimum value of radial stress is equal to internal fluid pressure.
(d) The single thick cylinder withstands high internal fluid pressure as compared to compound cylinder.

Ans:(b) In case of thick cylinders, the difference of circumferential stress and radial stress is constant.

 

Q29. In case of cylinders which have to carry high internal fluid pressure, the method adopted is to 

(a) wind strong steel wire under tension on the cylinder 
(b) shrink one cylinder over the other 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q30. The radial stress at any radius x in case of thick cylinder subjected to internal pressure (p) is equal to

(a)   b2/x2    + a 
(b)    b/x2    + a 
(c)    x2/b2     + a 
(d)    x2/b2       -a
where a and b are constants.

Ans:(b)    b/x2    + a

 

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply