SECTION-2

Strength of Material MCQ

 

Q11. A loaded column is having the tendency to deflect. On account of this tendency, the critical load

(a) decreases with the decrease in length 
(b) decreases with the increase in length 
(c) first decreases then increases with the decrease in length 
(d) first increases then decreases with the decrease in length. 

Ans:(b) decreases with the increase in length

 

Q12. A loaded column fails due to

(a) stress due to direct load 
(b) stress due to bending 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q13. Buckling factor is defined as the ratio of

(a) equivalent length of a column to the minimum radius of gyration 
(b) length of the column to the minimum radius of gyration 
(c) length of the column to the area of cross-section of the column 
(d) none of the above.

Ans:(a) equivalent length of a column to the minimum radius of gyration

 

Q14. If Pt, Ps and Pc are the maximum load per pitch length for a riveted joint from tearing, shearing and crushing considerations respectively, then efficiency of the joint is equal to

(a)   Pt/strength of solid plate
(b)  Ps/strength of solid plate
(c)  Pc /strength of solid plate
(d)least of Pt Ps and Pc, /strength of solid plate

Ans:(d)least of Pt Ps and Pc, /strength of solid plate

 

Q15. In riveted joint the tensile, shearing and crusing stresses are based on the

(a) diameter of drilled hole 
(b) diameter of rivet 
(c) mean of the diameter of rivet and drilled hole 
(d) none of the above. 

Ans:(a) diameter of drilled hole

 

Q16. Generally a rivet joint fails by

(a) shearing of rivets 
(b) crushing of rivets 
(c) tearing of the plate across the row of rivets 
(d) all of the above 
(e) any one of the above. 

Ans:(c) tearing of the plate across the row of rivets

 

Q17. The shearing strength per pitch length in ease of lap joint is equal to

(a) n × π/4  d2 × τ 
(b) 2n × π/4  d2 × τ 
(c) 3n × π/4  d2 × τ 
(d) 4n × π/4  d2 × τ 
where n = Number of rivets per pitch length
d = Diameter of rivet and τ = Permissible shear stress.

Ans:(a) n × π/4  d2 × τ

 

Q18. The shearing strength per pitch length in case of butt joint is equal to

(a) n × π/4  d2 × τ 
(b) 2n × π/4  d2 × τ 
(c) 3n × π/4  d2 × τ 
(d) 4n × π/4  d2 × τ 
where n = Number of rivets per pitch length.

Ans:(b) 2n × π/4  d2 × τ

 

Q19. The tearing strength per pitch length of a riveted joint is equal to

(a) (p – d) × t × σc
(b) (p – d) × t × σt
(c) (p – d) × t × τ 
(d) (p – 2d) × t × σt
where p = Pitch, p = Diameter of rivet, t = Thickness of plates and σc, σt and
τ = Safe crushing, tensile and shear stresses respectively.

Ans:(b) (p – d) × t × σt

 

Q20. The bearing or crushing strength per pitch length of a riveted joint is equal to

(a)π/4   d2 × σc × n 
(b) πd × t × σc × n 
(c) d × t × σc× n 
(d) p × t × σc × n 
where n = Number of rivets per pitch length, σc = Safe crushing stress.

Ans:(c) d × t × σc× n

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply