Steam boiler mcq questions and answers

Steam boiler mcq questions and answers given below:

Section-1   Section-2   Section-3

 

Q1. 1 kg.m is equal to

(a) 9.81 Joules

(b) All Joules

(c) 427 Joules

(d) 102 Joules

 

Ans: (a) 9.81 Joules

 

 

Q2. The specific volume of steam with increase in pressure decreases

(a) linearly

(b) slowly first and then rapidly

(c) rapidly first and then slowly

(d) inversely

 

Ans: (c) rapidly first and then slowly

 

 

Q3. Sublimation region is the region where

(a) solid and vapour phases are in equilibrium

(b) solid and liquid phases are in equilibrium

(c) liquid and vapour phases are in equilibrium

(d) solid, liquid and vapour phases are in equilibrium

 

Ans: (a) solid and vapour phases are in equilibrium

 

 

Q4. One kg of steam sample contains 0.8 kg dry steam; it’s dryness fraction is

(a) 0.2

(b) 0.8

(c) 1.0

(d) 0.6

 

Ans: (b) 0.8

 

 

Q5. On Mollier chart, flow through turbine is represented by 

(a) horizontal straight line

(b) vertical straight line

(c) straight inclined line

(d) curved line

 

Ans: (b) vertical straight line

 

 

Q6. In a throttling process

(a) steam temperature remains constant

(b) steam pressure remains constant

(c) steam enthalpy remains constant

(d) steam entropy remains constant

 

Ans: (c) steam enthalpy remains constant

 

 

Q7. Adiabatic process is

(a) essentially an isentropic process

(b) non-heat transfer process

(c) reversible process

(d) constant temperature process

 

Ans: (b) non-heat transfer process

 

 

Q8. Pick up the wrong statement about critical condition of steam

(a) latent heat is zero

(b) liquid directly becomes steam

(c) specific volume of steam and liquid is same

(d) this is the maximum pressure limit

 

Ans: (d) this is the maximum pressure limit

 

 

Q9. The evaporation of 15.653 kg of water per hour from and at 100°C is called

(a) evaporative capacity

(b) factor of evaporation

(c) equivalent evaporation

(d) one boiler h.p.

 

Ans: (d) one boiler h.p.

 

 

Q10. An ideal regenerative cycle is

(a) equal to carnot cycle

(b) less than carnot cycle

(c) more than carnot cycle

(d) could be anything

 

Ans: (b) less than carnot cycle

 


 

1      2      3      4      5      6      7      8   

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ
Section-1
Section-2
Section-3

 


Go to Home Page

Leave a Reply