SECTION-1

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q71. Gusset stays in a boiler are provided to

(a) prevent the bulging of flat surfaces

(b) avoid explosion in furnace

(c) prevent leakage of hot flue gases

(d) support furnace freely from top

Ans: (a) prevent the bulging of flat surfaces

 

Q72. Secondary air is the used to

(a) provide air around burners for obtaining optimum combustion

(b) transport and dry the coal

(c) convert CO (formed in lower zone of furnace) into C02 at higher zone

(d) air delivered by induced draft fan

Ans:(a) provide air around burners for obtaining optimum combustion

 

Q73. Green coal, in order to be burnt, must be

(a) heated sufficiently

(b) burnt in excess air

(c) heated to its ignition point

(d) burnt as powder

Ans: (c) heated to its ignition point

 

Q74. Which is not correct statement about effect of sulphur in fuel

(a) it has heating value

(b) it helps in electrostatic precipitation of ash in flue-gases

(c) it leads to corrosion of air heaters, ducting, etc. if flue gas exit temperature is low

(d) it erodes furnace walls

Ans: (d) it erodes furnace walls

 

Q75. The capacity of induced draft fan compared to forced draft fan in a boiler is

(a) same

(b) more

(c) less

(d) less or more depending on size of boiler

Ans: (b) more

 

Q76. The balanced draft furnace is one using

(a) induced draft fan and chimney

(b) induced draft fan and forced draft fan

(c) forced draft fan and chimney

(d) any one of the above

Ans: (b) induced draft fan and forced draft fan

 

Q77. During storage, the heating value of coal

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) may increase or decrease depending upon the method of storage

Ans: b decreases

 

Q78. In water wall furnace, the heat is transferred to the water-walls by

(a) convection

(b) radiation

(c) conduction

(d) radiation and conducton

Ans: b radiation

 

Q79. The size of a boiler drum in pulverised fuel fired boiler, as its size and capacity, (steam pressure and flow ratings) increase

(a) increases

(b) decreases

(c) remains unchanged

(d) increases/decreases depending on steam temperature requirements

Ans: b decreases

 

Q80. The basic job of feed water treatment in boilers is to overcome the problem of

(a) corrosion

(b) scale

(c) carryover

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

Go To Section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *