SECTION-1

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q61. The radius of a dished head is taken approximately as

(a) one-fourth

(b) half

(c) one

(d) two

Ans: c one

 

Q62. The function of injector used in small capacity boilers is to

(a) create vacuum

(b) inject chemical solution in feed pump

(c) pump water, similar to boiler feed pump

(d) add make up water in the system

Ans: c pump water, similar to boiler feed pump

 

Q63. Sulphur content of fuels is very important to the plant operators because it

(a) has high heating value

(b) retards electric precipitation

(c) promotes complete combustion

(d) has highly corrosive effect

Ans: d has highly corrosive effect

 

Q64. Pick up wrong statement about desired properties of a good fuel

(a) high calorific value

(b) produce minimum smoke and gases

(c) ease in storing

(d) high ignition point

Ans: d high ignition point

 

Q65. Tertiary air is the air used to

(a) provide air around burners for obtaining optimum combustion

(b) transport and dry the coal

(c) cool the scanners

(d) convert CO (formed in lower zone of furnace) into C02 at higher zone.

Ans: (d) convert CO (formed in lower zone of furnace) into C02 at higher zone.

 

Q66. Gradually increasing temperature of flue gases at inlet to chimney for given steam outputs is an indication of

(a) higher effectiveness of boiler

(b) high calorific value coal being burnt

(c) fouling of heat transfer surfaces

(d) raising of steam temperature

Ans: c fouling of heat transfer surfaces

 

Q67. Boiler parameters are expressed by

(a) tonnes/hr. of steam

(b) pressure of steam in kg/cm2

(c) temperature of steam in °C

(d) all of the above

Ans: d all of the above

 

Q68. A supercritical boiler is one that operates above the pressure and temperature of following values

(a) 100 kg/cm2 and 540°C

(b) 1 kg/cm2 and 100°C

(c) 218 kg/cm2 abs and 373°C

(d) 218 kg/cm2 abs and 540°C

Ans: c 218 kg/cm2 abs and 373°C

 

Q69. Fire tube boilers are limited to a maximum design working pressure of

(a) 1 kg/cm

(b) 6 kg/cm

(c) 17 kg/cm2

(d) 100 kg/cm2

Ans: (c) 17 kg/cm2

 

Q70. The feed check valve is used in order to

(a) regulate flow of boiler water

(b) check level of water in boiler drum

(c) recirculate unwanted feed water

(d) allow high pressure feed water to flow to drum and not allow reverse flow to take place

Ans: d allow high pressure feed water to flow to drum and not allow reverse flow to take place

1      2      3          5      6      7      8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply