SECTION-1

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q51. On Millier chart, the constant pressure lines

(a) diverge from left to right

(b) diverge from right to left

(c) are equally spaced throughout

(d) first rise up and then fall

Ans: a  diverge from left to right

 

Q52. The dry saturated steam at very low pressure, (5-10 kg/cm2) when throttled to atmosphere will become

(a) wet

(b) superheated

(c) remain dry saturated

(d) dry

Ans: b superheated

 

Q53. Lancashire ‘boiler is a

(a) stationary fire tube boiler

(b) stationary water tube boiler

(c) water tube boiler with natural/forced circulation

(d) mobile fire tube boiler

Ans: a stationary fire tube boiler

 

Q54. The diameter of Cornish boiler is of the order of

(a) 1-2 m

(b) 1.5-2.5 m

(c) 2-3 m

(d) 2.5-3.5 m

Ans: a 1-2 m

 

Q55. Locomotive type’ boiler is

(a) horizontal multitubular water tube boiler

(b) water wall enclosed furnace type

(c) vertical tubular fire tube type

(d) horizontal multi-tubular fire tube type

Ans: (d) horizontal multi-tubular fire tube type

 

Q56. The basic purpose of drum in boiler is to

(a) serve as storage of steam

(b) serve as storage of feed water for water wall

(c) remove salts from water

(d) separate steam from water

Ans: (d) separate steam from water

 

Q57. Hard coke is used in

(a) cement industry

(b) thermal power plant

(c) blast furnace

(d) domestic use

Ans: (c) blast furnace

 

Q58. Which of the following varieties of coals is mostly used in steam boilers

(a) non-coking bituminous coal

(b) brown coal

(c) peat

(d) none of the above.

Ans: (d) none of the above.

 

Q59. Pick up the wrong statement about water tube boiler in comparison to fire tube boilers

(a) former generates steam at high pressure

(b) former occupies less space for same power

(c) rate of steam flow is more in former case

(d) chances of explosion are less in former case.

Ans:(d) chances of explosion are less in former case.

 

Q60. In forced recirculation type boiler,

(a) heating takes place at bottom and the water supplied at bottom gets converted into the mixture of steam bubbles and hot water which rise to drum

(b) water is supplied in drum and through down-comers located in atmospheric condition it passes to the water wall and rises to drum in the form of mixture of water and steam

(c) feed pump is employed to supplement natural circulation in water wall type furnace

(d) water is converted into steam in one pass without any recirculation

Ans: (c) feed pump is employed to supplement natural circulation in water wall type furnace

1      2      3          5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply