SECTION-1

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q41. For water, at pressures below atmospheric,

(a) melting point rises slightly and boiling point drops markedly

(b) melting point rises markedly and boiling point drops markedly

(c) melting point drops slightly and boiling point drops markedly

(d) melting point drops slightly and boiling point drops slightly

Ans: a melting point rises slightly and boiling point drops markedly

 

Q42. The saturation temperature of steam with increase in pressure increases

(a) linearly

(b) rapidly first and then slowly

(c) slowly first and then rapidly

(d) inversely

Ans: b rapidly first and then slowly

 

Q43. Carbonisation of coal is the process of

(a) pulverising coal in inert atmosphere

(b) heating wood in a limited supply of air at temperatures below 300°C

(c) strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel

(d) binding the pulverised coal into brick-ettes

Ans: c strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel

 

Q44. Coke is produced by

(a) pulverising coal in inert atmosphere

(b) heating wood in a limited supply of air at temperatures below 300GC

(c) strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel

(d) binding the pulverised coal into bricketts

Ans: c strongly heating coal continuously for about 48 hours in the absence of air in a closed vessel

 

Q45. Superheating of steam is done at

(a) constant volume

(b) constant temperature

(c) constant pressure

(d) constant entropy

Ans: (c) constant pressure

 

Q46. The equivalent evaporation of a boiler is a measure to compare

(a) the given boiler with the model

(b) the two different boilers of the same make

(c) two different makes of boilers operating under the same operating conditions

(d) any type of boilers operating under any conditions.

Ans: (d) any type of boilers operating under any conditions.

 

Q47. The coal requirement per kW hour generation in the thermal power plant is of the order of

(a) 0.1 to 0.2 kg

(b) 0.2 to 0.4 kg

(c) 0.6 to 0.8 kg

(d) 1.0 to 1.5 kg

Ans: c 0.6 to 0.8 kg

 

Q48. A wet vapour can be completely specified by

(a) pressure only

(b) temperature only

(c) dryness fraction only

(d) pressure and dryness fraction.

Ans: (d) pressure and dryness fraction.

 

Q49. On Mollier chart, free expansion, or throttling process from high pressure to atmosphere is represented by

(a) horizontal straight line

(b) vertical straight line

(c) straight inclined line

(d) curved line

Ans: a horizontal straight line

 

Q50. The bituminous coal is non-caking if its carbon content is

(a) 78-81%

(b) 81-85%

(c) 85-90%

(d) 90-95%

Ans: (a) 78-81%

1          3          5      6      7      8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *