SECTION-1

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q31.During polytropic process

(a) heat transfer takes place across cylinder walls

(b) work is done

(c) steam may be wet, dry or superheated after expansion

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q32. Efficiency of rankine cycle can be increased by

(a) decreasing initial steam pressure and temperature

(b) increasing exhaust pressure

(c) decreasing exhaust pressure

(d) increasing the expansion ratio

Ans: a decreasing initial steam pressure and temperature

Q33. Steam engine operates on

(a) carnot cycle

(b) joule cycle

(c) Stirling cycle

(d) brayton cycle

Ans: d brayton cycle

 

Q34. Fire tube boilers are those in which

(a) flue gases pass through tubes and water around it

(b) water passes through the tubes and flue gases around it

(c) forced circulation takes place

(d) tubes are laid vertically

Ans: a flue gases pass through tubes and water around it

 

Q35. The diameter of internal flue tubes in a Lancashire boiler compared to its shell is

(a) one-half

(b) one-third

(c) one-fourth

(d) two-fifth.

Ans: (d) two-fifth.

 

Q36. The difference between cornish boiler and lancashire boiler is that

(a) former is fire tube type and latter is water tube type boiler

(b) former is water tube type and latter is fire tube type

(c) former contains one fire tube and latter contains two fire tubes

(d) none of the above.

Ans: (c) former contains one fire tube and latter contains two fire tubes

 

Q37. Thermal efficiency of a thermal power plant is of the order of

(a) 15%

(b) 20%

(c) 30%

(d) 45%

Ans: (c) 30%

 

Q38. It is required to produce large amount of steam at low pressure. Which boiler should be used ?

(a) pulverised fuel fired boiler

(b) cochran boiler

(c) lancashire boiler

(d) babcock and wilcox boiler

Ans: lancashire boiler

 

Q39. The height of chimney in a power plant is governed by

(a) the draft to be created

(b) limitation of construction facilities

(c) control of pollution

(d) quantity of flue gases to be handled

Ans: (c) control of pollution

 

Q40. Spontaneous combustion is a phenomenon in which

(a) all the fuel burns instantaneously producing high energy release

(b) fuel burns with less air

(c) coal bursts into flame without any external ignition source but by itself due to gradual increase in temperature as a result of heat released by combination of oxygen with coal

(d) explosion in furnace

Ans: (c) coal bursts into flame without any external ignition source but by itself due to gradual increase in temperature as a result of heat released by combination of oxygen with coal

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply