Psychiatric Nursing MCQ given below:

Psychiatric Nursing MCQ

 

Section-1    Section-2     Section-3   
Section-4   Section-5    Section-6   
Section-7   Section-8   Section-9    
Section-10    

 


 

Q1. Part of the brain that is responsible for emotional aspect of behavior is

(a) cerebellum

(b) limbic system

(c) Gyri and Sulcus

(d) cerebrum 

 

Ans: (b) limbic system

 


Q2. Interpersonal theory of nursing was proposed by

(a) Battery Neuman

(b) Dorothy Orem

(c) Hildegard Peplau

(d) Jean Watson

 

Ans: (c) Hildegard Peplau

 


Q3. The Indian lunacy Act was passed in the year

(a)1898

(b) 1912

(c) 1982

(d) 1987

 

Ans: (b) 1912

 


Q4. The Indian mental health Act was passed in the year

(a) 1912

(b) 1947 

(c) 1982

(d) 1987

 

Ans: (d) 1987

 


Q5. Misinterpretation for misperception of real external stimuli is known as

(a) Illusion

(b) hallucination

(c) delusion

(d) confabulation

 

Ans: (a) Illusion

 


Q6. Which of the following condition is not psychotic illness

(a) BPAD

(b) Phobia

(c) depression

(d) schizophrenia

 

Ans: (b) Phobia

 


Q7. In community mental health nursing, primary prevention refers to

(a) Identification and specific protection of vulnerable population

(b) early diagnosis and prompt treatment

(c) Reduce the severity associated with mental disorders

(d) rehabilitation of mentally ill patients 

 

Ans: (a) Identification and specific protection of vulnerable population

 


Q8. Relative of Mr X brought her to psychiatry hospital with an application made out to the magistrate and got him admitted in the hospital. the nurse knows that this type of admission

(a) Admission on voluntary basis

(b) admission on involuntary basis

(c) Admission under special circumstances

(d) Admission under reception order

 

Ans: (d) Admission under reception order

 


Q9. Which of the following is not a feature of mental Healthcare act 2017

(a) every person accept minor has right to take advance directive in writing

(b) it does not allow the patient to appoint a representative to take decision of behalf of patient

(c) this act abolished the ECT e for children and made provisions for modified ECT

(d) Discriminalizations of suicide

 

Ans: (b) it does not allow the patient to appoint a representative to take decision of behalf of patient

 


Q10. Which of the following is the correct sequence of stages of general adaptation syndrome?

(a) alarm- exhaustion- resistance

(b) Alarm- resistance- exhaustion

(c) resistance- alarm- exhaustion

(d)  exhaustion- alarm- resistance

 

Ans: (b) Alarm- resistance- exhaustion

 


 

1       2             4                         8

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Psychiatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Psychiatric Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
 

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ

Fundamentals of Nursing MCQ

Community Health Nursing MCQ

Medical & Surgical Nursing MCQ

Psychiatric Nursing MCQ

Pharmacology MCQ

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Pediatric Nursing MCQ
Anatomy and Physiology MCQ
Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

 


READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *