Power Plant Engineering mcq Power Plant Engineering mcq are given below : 

 

Section-1      

   


Q1. Isotopes of same elements have

(a) same atomic number and different masses

(b) same chemical properties but different atomic numbers

(c) different masses and different atomic numbers

(d) different chemical properties and same atomic numbers

 

Ans:(b) same chemical properties but different atomic numbers

 

 

Q2. The mass number of a substance represents the sum of total number of

(a) protons and neutrons in an atom

(b) protons and electrons in an atom

(c) neutrons and electrons in an atom

(d) protons and neutrons in a nucleus

 

Ans: (d) protons and neutrons in a nucleus

 

 

Q3. Amongst the following, the fissionable materials are

(a) U233andPu239

(b) U23iandPu233

(c) U235andPu235

(d) U238andPu239

 

Ans: (a) U233andPu239

 

 

Q4. Moderator in nuclear plants is used to

(a) reduce temperature

(b) extract heat from nuclear reaction

(c) control the reaction

(d) cause collision with the fast moving neutrons to reduce their speed

 

Ans: (d) cause collision with the fast moving neutrons to reduce their speed

 

 

Q5. Boiling water reactor employs

(a) boiler

(b) direct cycle of coolant system

(c) double circuit system of coolant cycle

(d) multi pass system

 

Ans: (b) direct cycle of coolant system

 

 

Q6. Which of the following type of pump is used in liquid metal cooled reactor for circulation of liquid metal

(a) Centrifugal
(b) Axial
(c) Reciprocation
(d) Electromagnetic

 

Ans: (d) Electromagnetic

 

 

Q7 :- Artificial radioactive isotopes find application in

(a) Power generation
(b) Nucleonic devices
(c) Nuclear fission
(d) Medical field

 

Ans: (d) Medical field

 

 

Q8:- Each fission of U₂₃₅ produces on the average _________ fast neutrons as a product of reaction.

(a) 2.46
(b) 24.6
(c) 246
(d) 2460

 

Ans:  (a) 2.46

 

 

Q9:- Electron volt is the unit of

(a) Atomic power
(b) Energy
(c) Voltage
(d) Radio activity

 

Ans: (b) Energy

 

 

Q10:- The control rods in the control system of nuclear reactors are used to

(a) Absorb excess neutrons
(b) Control fuel consumption
(c) Control temperature
(d) All of these

 

Ans: (a) Absorb excess neutrons

 


 

1      2      3      4      5         7     8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply