SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

 

Q71. Fast breeder reactor uses

(a) water as coolant 

(b) moderator 
(c) 90% of U235
(d) 100% of U235. 

Ans: (c) 90% of U235

Q72. Plastics of thin layers of metals are used to stop

(a) electrons 

(b) neutrons 

(c) alpha and beta particles 

(d) none. 

Ans: (c) alpha and beta particles

Q72. To return the neutrons back into the core of a nuclear reactor

(a) shielding is done 

(b) reflector is used 
(c) moderator is used 

(d) control rod is used. 

Ans: (b) reflector is used

Q74. To protect against neutron and gamma rays

(a) reflector is used 

(b) moderator is used 
(c) shielding is done 

(d) control rod is used. 

Ans: (c) shielding is done

Q75. To absorb excess neutrons in nuclear reactors

(a) reflector is used 

(b) moderator is used 
(c) shielding is done 

(d) control rod is used. 

Ans: (d) control rod is used.

Q76. To slow down the speed of fast moving neutrons

(a) reflector is used 

(b) moderator is used 
(c) shielding is done 

(d) control rod is used. 

Ans: (b) moderator is used

Q77. By neutron irradiation of thorium

(a) plutonium is produced 

(b) uranium-233 is produced 
(c) U225 is produced 

(d) U238 is produced. 

Ans: (b) uranium-233 is produced

Q78. By neutron irradiation of U235

(a) plutonium is produced 

(b) uranium-233 is produced 
(c) U238 produced 

(d) U239 is produced. 

Ans: (a) plutonium is produced

Q79. 235 is

(a) primary fuel 
(b) secondary fuel 
(c) produced by the action of a neutron on thorium 
(d) ferrite materials. 

Ans: (a) primary fuel

Q80. U238 and Pu239 are

(a) primary fuels 

(b) secondary fuels 

(c) ferrite materials 

(d) none of the above.

Ans: (b) secondary fuels

 

1      2      3          5      6     7     8

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply