SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

 

Q61. The Rankine cycle efficiency can be improved by using:

(a) Increase in pressure of steam
(b) Increase in temperature of steam
(c) Decrease in condenser pressure
(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

Q62. The optimum pressure (P2) for Reheating in case of Rankine cycle improvement, (Boiler pr = P1):

(a) P2 = 0.3 P1

(b) P2 = 0.1 P1
(c) P2 = 0.6 P1

(d) P2 = 0.8 P1

Ans: (a) P2 = 0.3 P1

Q63. Condition for optimum regeneration is expressed as:

(a) γ = α / (n + 1)

(b) α = γ / (n + 1)

(c) α =γ/(n + 2)

(d) γ = α/(n + 2)
where g and a are the heat addition in feed heater and total sensible heat addition in the cycle,
and n is number of heaters.

Ans: (a) γ = α / (n + 1)

Q64. Maximum limit of moisture at the exit of a turbine is:

(a) 88%

(b) 50%
(c) 90%

(d) 12%

Ans: (d) 12%

Q65. Cascading of drip of feed heater means:

(a) Drip of heater is sent forward with drip pump
(b) All drips are sent to the condenser
(c) Drip and feed water are mixed in the heater
(d) Drip of higher pressure heater is sent to the next lower pressure heater till the last heater.

Ans: (a) Drip of heater is sent forward with drip pump

Q66. Percentage of installed capacity of thermal power plants in total installed capacity of India is about

(a) 10%

(b) 30%
(c) 50%

(d) 70%

Ans: (d) 70%

Q67. Per capita annual electricity consumption in India is about

(a) 920 kWhr

(b) 720 kWhr
(c) 520 kWhr

(d) 420 kWhr

Ans: (a) 920 kWhr

Q68. Which one is correct order (from higher to lower) of consumer of electricity?

(a) Industrial > Commercial > Traction
(b) Commercial > Industrial > Traction
(c) Commercial > Industrial > Traction
(d) Traction > Industrial > Commercial

Ans: (a) Industrial > Commercial > Traction

Q69. The type of reactor for the nuclear power plant at Tarapur is of

(a) gas cooled 

(b) pressurized water 
(c) boiling water 

(d) none of the above. 

Ans: (c) boiling water

Q70. The purpose of moderator in a nuclear power plant is

(a) to moderate the radioactive pollution 

(b) to reduce the temperature 
(c) to control the reaction

(d) to reduce the speed of fast moving neutrons

Ans: (d) to reduce the speed of fast moving neutrons

 

    2      3      4      5         7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply