SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

Q51. In water tube boiler, flue gases flow:

(a) Inside the tube
(b) Outside the tube
(c) Outside the tube only in subcritical boilers

(d) Outside only in supercritical boilers

Ans:  (b) Outside the tube

Q52. In natural circulation system, the flow of water from boiler drum to furnace and back to drum is due to:

(a) Boiler circulating pump
(b) Density difference between water and steam
(c) Feed water pump
(d) Density difference between air and flue gas

Ans: (b) Density difference between water and steam

Q53. In a supercritical boiler, the operating pressure is:

(a) More than 221 bar

(b) Between 150 – 221 bar
(c) Between 100 – 150 bar

(d) Between 5 – 100 bar

Ans: (a) More than 221 bar

Q54. Which of the following components is not present in supercritical boilers:

(a) Economizer

(b) Evaporator
(c) Reheater

(d) Superheater

Ans: (b) Evaporator

Q55. The expression for stoichiometric air required for combustion of coal having C, H, O, and S is:

\[\text { (a) } 4.32\left(2.67 \mathrm{C}+8 \mathrm{H}-\frac{\mathrm{O}}{8} \mathrm{~S}\right)\]

\[\text { (b) } 4.32\left(2.67 \mathrm{C}+8 \mathrm{H}+\mathrm{S}-\frac{\mathrm{O}}{8}\right)\]

\[\text { (c) } 2.67 \mathrm{C}+8\left(\mathrm{H}+\frac{\mathrm{O}}{8}\right)+\mathrm{S}\]

\[\text { (d) } 2.67 \mathrm{C}+8\left(\mathrm{H}-\frac{\mathrm{O}}{8}\right)+\mathrm{S}\]

Ans: \[\text { (a) } 4.32\left(2.67 \mathrm{C}+8 \mathrm{H}-\frac{\mathrm{O}}{8} \mathrm{~S}\right)\]

Q56. Pulverizers convert the coal into fine particles of about 75 μm for feeding into the furnace. They are used in:

(a) Fixed bed fi ring system

(b) Entrained bed fi ring system
(c) Fluidized bed fi ring system

(d) Circulating fluidized bed fi ring system

Ans: (b) Entrained bed fi ring system

Q57. Which of the following is not the characteristic of fluidized bed combustor:

(a) Reduces NOx

(b) Controls SOx
(c) High auxiliary power consumption

(d) High flame failure trips

Ans: (d) High flame failure trips

 

Q58. In order to keep steam temperature constant, the following arrangement is made:

(a) A radiant superheater is placed
(b) A convective superheater is placed
(c) Combination of radiant and convective superheaters are placed.
(d) None of the above

Ans: (c) Combination of radiant and convective superheaters are placed.

 

Q59. In Carnot cycle, the heat addition takes place:

(a) Isentropically
(b) Adiabatically
(c) Reversible isothermally
(d) Partly at variable and partly at constant temperature

Ans: (c) Reversible isothermally

Q60. Mean temperature of heat addition in case of Rankine cycle is always:

(a) Less than temp of heat addition in case of Carnot cycle
(b) More than temp of heat addition for Carnot cycle
(c) Equal to temp of heat addition for Carnot cycle
(d) None of the above

Ans: (a) Less than temp of heat addition in case of Carnot cycle

 

 

1      2      3          5      6         8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply