SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

 

Q41. Which one of the following is not online condenser tube cleaning process:

(a) Ball cleaning

(b) Back washing
(c) Wire brush cleaning

(d) All of these

Ans: (c) Wire brush cleaning

Q42. What is the effect of the presence of non-condensible gases in the condenser?

(a) Low vacuum results in reduced turbine work
(b) Due to high Pa, the Ps gets reduced, resulting in lowered temperature and needing more cooling water.
(c) Lower heat transfer in the condenser due to blanketing by non-condensible gases
(d) All the above

Ans: (d) All the above

Q43. The approach of a cooling tower is defined as:

(a) Tw2 – WBT

(b) Tw1 – Wa1
(c) Tw1 – Ww2

(d) Ta1 – WBT

Ans: (a) Tw2 – WBT

Q44. Range of cooling tower is defined as:

(a) Tw2 – WBT

(b) Tw1 – Wa1
(c) Tw1 – Ww2

(d) Ta1 – WBT

Ans: (c) Tw1 – Ww2

Q45. Effectiveness factor of a cooling tower is:

(a) (Tw2 – WBT )/(Tw1 – Tw2)

(b) (Tw1 – Ww2 )/(Tw2 – TWBT)
(c) (Tw1 – Ww2 )/(Tw2 – Ta1)

(d) (Tw1 – Ww2 )/(Ta1 – TWBT)

Ans: (b) (Tw1 – Ww2 )/(Tw2 – TWBT)

Q46. In pulverized fuel fired boiler, the ratio of bottom ash and fly ash is about:

(a) 30 : 70

(b) 80 : 20
(c) 20 : 80

(d) 70 : 30

Ans: (c) 20 : 80

Q47. Major part of ash is:

(a) SiO2

(b) Al2O3
(c) Fe3O3

(d) CaO

Ans: (a) SiO2

Q48. Which of the following is used for ash storage:

(a) Cyclone separator

(b) ESP
(c) Bag house

(d) Ash dyke

Ans: (d) Ash dyke

Q49. Flue gas conditioning is done by injecting moisture, Ammonia, Sulphur trioxide etc. to

(a) Increase resistivity of flue gas

(b) Reduce resistivity of flue gas
(c) Reduce conductivity of flue gas

(d) Reduce migration velocity of ash particles

Ans: (b) Reduce resistivity of flue gas

Q50. The impurities of water, which are primarily remove by dosing alum is

(a) Suspended particles

(b) Dissolved gases
(c) Dissolved salts

(d) Oil & acid present in water

Ans: (a) Suspended particles

 

1      2      3      4      5      6     7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply