SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

Q31. U235 in natural deposits of uranium is approximately

(a) 100%

(b) 50%
(c) more than 4%

(d) less tess than 1%

Ans: (d) less tess than 1%

Q32. Which sequence is correct in the formation of different coals or the age of coals?

(a) Lignite, Peat, Anthracite, Bituminous
(b) Peat, Bituminous, Anthracite, Lignite
(c) Peat, Bituminous, Lignite, Anthracite
(d) Peat, Lignite, Bituminous, Anthracite

Ans:(d) Peat, Lignite, Bituminous, Anthracite

Q33. Which one of the following is not determined by the proximate analysis?

(a) Ash

(b) Moisture
(c) Volatile matters

(d) Sulphur

Ans: (d) Sulphur

Q34. The difference in high and low heating value is due to:

(a) Presence of moisture in air

(b) Presence of moisture in coal
(c) Presence of water in fuel gas, formed due to reaction of hydrogen and oxygen present in the coal
(d) All the above

Ans: (d) All the above

Q35. Normal size of coal-yard should be such that it can store coal for:

(a) 10% of annual consumption

(b) 15% of annual consumption
(c) 20% of annual consumption

(d) 25% of annual consumption

Ans: (a) 10% of annual consumption

 

Q36. Which one is not a function of the condenser:

(a) Improving cycle efficiency
(b) Reducing cost of water treatment plant
(c) Low requiremet of fuel for same output
(d) Reducing flue gas temperature coming out from chimney.

Ans: (d) Reducing flue gas temperature coming out from chimney.

Q37. Vacuum is created in the condenser due to:

(a) Change of phase of steam into water by cooling water
(b) Evacuation of non-condensible gases from condenser
(c) Use of cooling towers
(d) Deacration of steam/water

Ans: (a) Change of phase of steam into water by cooling water

Q38. Vacuum efficiency is defined as:

(a) Pb – (Pa + Ps)/(Pb – Ps)

(b) (Pb + Ps)/(Pb – (Pa + Ps)
(c) (Pb + Pa)/(Pb – Ps)

(d) (Pb + Ps)/(Pb – Pa)

Ans: (a) Pb – (Pa + Ps)/(Pb – Ps)

Q39. Plant in which condenser needs same water for cooling and steam generation:

(a) Direct/open condenser
(b) Indirect condenser
(c) Surface condenser without cooling towers
(d) Surface condenser with cooling tower

Ans: (a) Direct/open condenser

Q40. What is the ratio of sensible and evaporation cooling in wet cooling towers:

(a) 60 : 40

(b) 40 : 60
(c) 20 : 80

(d) 80 : 20

Ans: (c) 20 : 80

 

    2      3      4          6     7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply