SECTION-1

POWER PLANT ENGINEERING MCQ

Q21. The main disadvantage in cylindrical parabolic concentrating solar collector is that

(a) The concentrator does not adapt to solar energy’s variability
(b) The sun’s rays orientation with respect to solar collector changes in a day 
(c) There is no scope of rotation of collector unless tracking device is incorporated
(d) All of these

Ans: (d) All of these

Q22. What is a solar pond?

(a) It is a novel device for both collection and storage of solar energy
(b) It is a solar device for conversion of solar energy to electricity
(c) It focuses solar energy to produce heating effect
(d) None of these

Ans: (a) It is a novel device for both collection and storage of solar energy

Q23. If Qa is actual flow through turbine and Q is the flow supplied by nozzle, volumetric efficiency of turbine is defined as:

(a) Qa × Q

(b) Q/Qa
(c) Qa /Q

(d) (Q − Qa)/Q

Ans: (c) Qa /Q

Q24. Surge tank in hydroelectric plant is used to:

(a) Reduce water hammer in penstock

(b) Avoid use of draft tube
(c) Reduce the size of main dam

(d) Reduce head required for power generation

Ans: (a) Reduce water hammer in penstock

Q25. The hydroelectric plants having generation capacity less than 10 MW and more than 100 kW are called:

(a) Micro hydro plant

(b) Mini hydro plant
(c) Pumped stroage hydro plant

(d) Storage power plant

Ans: (b) Mini hydro plant

Q26. Which one of the following is impulse turbine:

(a) Francis turbine

(b) Propeller turbine
(c) Kaplan turbine

(d) Pelton turbine

Ans: (d) Pelton turbine

Q27. Rotor blades are adjusted in order to ensure shockless entry of water, as a part of governing of:

(a) Pelton turbine

(b) Francis turbine
(c) Kaplan turbine

(d) Gas turbine

Ans: (c) Kaplan turbine

Q28. During a nuclear fission reaction:

(a) a heavy nucleus breaks into two fragments by itself
(b) a light nucleus breaks up when it is bombarded by thermal neutrons
(c) a heavy nucleus breaks up when it is bombarded by neutrons
(d) two light nuclei combine to give a heavier nucleus

Ans: (c) a heavy nucleus breaks up when it is bombarded by neutrons

Q29. Moderator is used to:

(a) absorb neutrons

(b) absorb heat
(c) slow down the neutrons

(d) increase speed of neutrons

Ans: (c) slow down the neutrons

Q30. Coolant in nuclear reactor is used to:

(a) cool the turbine

(b) heat the turbine
(c) heat the reactor

(d) extract heat from reactor

Ans: (d) extract heat from reactor

1      2      3      4      5      6     7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *