SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q71. Which of the following is given the power to enforce the Fundamental Rights by the Constitution?     [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) All Courts in India
(B) The Parliament
(C) The President
(D) The Supreme Court and High Courts

Ans:(D) The Supreme Court and High Courts

 

Q72. ‘Fundamental Rights’ are     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Justifiable
(B) Non-justifiable
(C) Flexible
(D) Rigid

Ans:(A) Justifiable

 

Q73. Which of the following is correct?     [UPPCS (Mains) 2009]

(A) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India
(B) The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights
(C) The August Offer, 1940, included the Fundamental Rights
(D) The Cripps Mission 1942 referred to Fundamental Rights

Ans:(A) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India

 

Q74. Which one of the following statements is correct?     [IAS (Pre) 2017]

(A) Rights are claims of the State against the citizens
(B) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a state
(C) Rights are claims of the citizens against the State
(D) Rights are privileges of a few citizens against the many

Ans:(C) Rights are claims of the citizens against the State

 

Q75. Fundamental Rights     [UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Cannot be suspended
(B) Can be suspended by order of Prime Minister
(C) May be suspended on the will of President
(D) May be suspended during Emergency

Ans:D) May be suspended during Emergency

 

Q76. In the context of India, which  one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?   [IAS (Pre) 2017]

(A) Rights are correlative with Duties
(B) Rights are personal and hence independent of society and Duties
(C) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen
(D) Duties, not Rights, are important for the stability of the State

Ans:(A) Rights are correlative with Duties

 

Q77. Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights have been provided to citizens?      [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Articles 112 to 115
(B) Article 12 to 35
(C) Articles 222 to 235
(D) None of the above

Ans:(B) Article 12 to 35

 

Q78. Under which of the following articles, the Indian Constitution Guarantees Fundamental Rights to the citizens?      [Goa PSC (Pre) 2019 UP Lower Sub. (Mains) 2015 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Articles 12 to 35
(B) Only Articles 12 to 30
(C) Only Articles 15 to 35
(D) Only Articles 14 to 32

Ans:(A) Articles 12 to 35

 

Q79. Which one of the following Articles of the Indian Constitution puts an absolute limitation on the legislative power?     [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Article 14
(B) Article 15
(C) Article 16
(D) Article 17

Ans:(A) Article 14

 

Q80. Under which article of the Constitution reservations in admission to educational institutions, including private and unaided, to OBCs/ST/ SC is made?

[Uttarakhand PCS (Pre) 2012]
(A) Article 15(4)
(B) Article 15(5)
(C) Article 16(4)
(D) Article 16(5)

Ans:(B) Article 15(5)

        3          5          7      8

 

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply