SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q61. Uttarakhand State was created in    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) the year 1999
(B) the year 2000
(C) the year 2001
(D) the year 2002

Ans:(B) the year 2000

 

Q62. The correct sequence of formationof the following States in ascending order is [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Nagaland, Meghalaya, Sikkim, Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Sikkim
(C) Arunachal Pradesh, Nagaland, Sikkim, Meghalaya
(D) Sikkim, Nagaland, Arunachal Pradesh, Meghalaya

Ans:(A) Nagaland, Meghalaya, Sikkim, Arunachal Pradesh

 

Q63. The correct sequence of the formation of the following States in descending order is [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Maharashtra, Rajasthan, Haryana
(B) Haryana, Rajasthan, Maharashtra
(C) Rajasthan, Maharashtra, Haryana
(D) Haryana, Maharashtra, Rajasthan

Ans:(C) Rajasthan, Maharashtra, Haryana

 

Q64. Which of the following Province of India was formed in 1948?     [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) West Bengal
(B) Assam
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh

Ans:(D) Himachal Pradesh

 

Q65. One of the following statements is incorrect. Point out    [RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) The State of Mysore was renamed as Tamil Nadu
(B) Goa was separated from Daman  and Diu
(C) The State of Bombay was split into Gujarat and Maharashtra
(D) Himachal Pradesh was previously in the list of Union Territories

Ans:(A) The State of Mysore was renamed as Tamil Nadu

 

Q66. ‘ULFA’ extremist are related to which state    [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu and Kashmir

Ans:(A) Assam

 

Q67. ‘People’s War Group’ a terrorist organization is based in    [RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) Tripura
(B) Assam
(C) Nagaland
(D) Andhra Pradesh

Ans:(D) Andhra Pradesh

 

Q68. The Cauvery River Water dispute is among which of the following states?     [Karnataka PSC (Pre) 2018 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Karnataka – Maharashtra – Goa – Andhra Pradesh
(B) Karnataka – Tamil Nadu – Maharashtra – Kerala
(C) Karnataka – Tamil Nadu – Kerala – Andhra Pradesh
(D) Karnataka – Tamil Nadu – Puducherry – Kerala

Ans:(D) Karnataka – Tamil Nadu – Puducherry – Kerala

 

Q69. The Commission for Reorganisation of States on the basis of language was established in    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) 1856
(B) 1956
(C) 1953
(D) 1960

Ans:(C) 1953

 

Q70. The States were reorganised on the basis of language in     [MPPCS (Pre) 1992]

(A) 1956
(B) 1960
(C) 1962
(D) 1973

Ans:(A) 1956

    2          4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply