SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Which of the following is not a Union Territory?    [UPPCS (Mains) 2013]

(A) The Andaman and Nicobar Islands
(B) Jammu and Kashmir
(C) Goa
(D) Puducherry

Ans:(C) Goa

 

Q52. The capital of which state has not been renamed after the attainment of freedom? [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Tamil Nadu
(B) West Bengal
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

Ans:(D) Andhra Pradesh

 

Q53. Delhi is a/an   [Assam PSC (Pre) 2018]

(A) State
(B) Union Territory
(C) Autonomous Council
(D) None of the above

Ans:(B) Union Territory

 

Q54. By which Constitutional amendment Delhi was given the status of National Capital Region?     [UPPCS (RI) 2014]

(A) 67th
(B) 69th
(C) 68th
(D) 70th

Ans:(B) 69th

 

Q55. Which one of the following statements is incorrect?     [IAS (Pre) 2000]

(A) Goa attained full statehood in 1987
(B) Diu is an island in the Gulf of Khambhat
(C) Daman and Diu were separated from Goa by the 56th Amendment of the Constitution of India
(D) Dadra and Nagar Haveli were under French colonial rule till 1954

Ans:(D) Dadra and Nagar Haveli were under French colonial rule till 1954

 

Q56. Sikkim became a state of India under     [38th BPSC (Pre) 1999 UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) 30th Amendment
(B) 32nd Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 40th Amendment

Ans:(C) 35th Amendment

 

Q57. Which of the following Constitutional Amendments integrated Sikkim as a full-fledged State of the Indian Union?     [UPPCS (Mains) 2005]

(A) 34th
(B) 35th
(C) 36th
(D) 37th

Ans:(C) 36th

 

Q58. A separate Vananchal State carved out of Bihar can be made possible by    [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Passing the legislation in State Assembly
(B) Passing the ordinance by the Governor
(C) Completing Constitutional formalities
(D) Parliament under Article 3 of the Constitution

Ans:(D) Parliament under Article 3 of the Constitution

 

Q59. Which one of the following is the correct chronological order of the formation of the following states as full States of the Indian Union?    [IAS (Pre) 2007]

(A) Sikkim – Arunachal Pradesh – Nagaland – Haryana
(B) Nagaland – Haryana – Sikkim – Arunachal Pradesh
(C) Sikkim – Haryana – Nagaland – Arunachal Pradesh
(D) Nagaland – Arunachal Pradesh – Sikkim – Haryana

Ans:(B) Nagaland – Haryana – Sikkim – Arunachal Pradesh

 

Q60. Chhattisgarh State came into existence on    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) 1 November, 2000
(B) 9 November, 2000
(C) 10 November, 2000
(D) 1 January, 2000

Ans:(A) 1 November, 2000

1          3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply