SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. Which one of the following is not correct in the matter of formation of new States? [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Parliament may by law form a new State
(B) Such law shall contain provisions for the amendment of the First Schedule and the Fourth Schedule of the Constitution
(C) Such law shall be deemed to be an amendment of the Constitution for the purpose of Article 368
(D) No Bill for enacting such law shall be introduced in the Parliament unless it has been referred to the Legislature of the States, whose areas, boundaries or name is affected

Ans:(C) Such law shall be deemed to be an amendment of the Constitution for the purpose of Article 368

 

Q42. A Bill for the purpose of creating a new State in India must be passed by   [UPPCS (Pre) 2016]

(A) A simple majority in Parliament and ratification by not less than two-third of the States
(B) A simple majority in Parliament
(C) A two-third majority in Parliament and ratification by not less than two-third of the States
(D) None of the above

Ans:(B) A simple majority in Parliament

 

Q43. Creation of a new state requires a ………. majority for Constitutional Amendment.    [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Simple
(B) Two-third
(C) Three-fourth
(D) Two-third plus ratification by half of all states

Ans:(A) Simple

 

Q44. Union Territories in India are administered by     [Goa PSC (Pre) 2018]

(A) The President
(B) The Lt. Governor
(C) Home Minister
(D) Administrator

Ans:(A) The President

 

Q45. Which among the following is not a ‘constitutional provision for the formation of new States’?    [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Increase the area of any State
(B) Diminish the area of any State
(C) Alter the name of any State
(D) A State may include a Union territory

Ans:(D) A State may include a Union territory

 

Q46. Power to include or admit any State into Union of India is given to    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) President of India
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Supreme Court

Ans:(C) Parliament

 

Q47. If a new state is to be formed, which schedule of the constitution will need to be amended?    [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2008]

(A) Fifth
(B) Third
(C) Second
(D) First

Ans:(D) First

 

Q48. How many States and UTs did the States Reorganisation Commission create in 1956? [MPPCS (Pre) 2004]

(A) 14 States and 6 UTs
(B) 17 States and 6 UTs
(C) 14 States and 8 UTs
(D) 17 States and 8 UTs

Ans:(A) 14 States and 6 UTs

 

Q49. How many States and Union Territories are there in India?    [UPPCS (Pre) 2002]

(A) 25 States and 7 Union Territories
(B) 28 States and 8 Union Territories (including national capital territory-1)
(C) 24 States and 6 Union Territory
(D) None of the above

Ans:(B) 28 States and 8 Union Territories (including national capital territory-1)

 

Q50. In which year were the Indian States reorganized on the recommendation of the State Reorganisation Commission?    [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007 Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2006]

(A) 1947
(B) 1951
(C) 1956
(D) 1966

Ans:(C) 1956

1      2          4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *