SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. Which is the National Bird of India?     [Maharashtra PSC (Pre) 2017 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003, 07]

(A) Peacock
(B) Duck
(C) Parrot
(D) Pigeon

Ans:(A) Peacock

 

Q32. What does the wheel in the ‘Indian National Flag’ symbolize?    [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Freedom
(B) Justice
(C) Equality
(D) Brotherhood

Ans:(B) Justice

 

Q33. India’s National Animal is    [UPRO/ARO (Mains) 2014 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Deer
(B) Elephant
(C) Tiger
(D) Lion

Ans:(C) Tiger

 

Q34. Which is the National Flower of India?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2005]

(A) Sunflower
(B) Lotus
(C) Rose
(D) Marigold

Ans:(B) Lotus

 

Q35. The total number of spokes in the National Flag of India is    [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) 20
(B) 24
(C) 26
(D) 30

Ans:(B) 24

Q36. A complete or formal rendition of national anthem takes     [Jharkhand PCS (Pre) 2011]

 

(A) 50 seconds
(B) 45 seconds
(C) 52 seconds
(D) 55 seconds

Ans:(C) 52 seconds

 

Q37. Who among the following has the executive power to admit a State in the Union or establish new States?     [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) Political Parties
(D) Central Government

Ans:(A) Parliament

 

Q38. According to Article 1 of Indian Constitution, India is     [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Group of States
(B) Federation of States
(C) Confederation of States
(D) The Union of States

Ans:(D) The Union of States

 

Q39. Indian Parliament has the power to create a new State under which of the following Constitutional provisions?     [Goa PSC (Pre) 2018]

(A) Article 1
(B) Article 2
(C) Article 3
(D) Article 4

Ans:(C) Article 3

 

Q40. Which one of the following is empowered to alter the boundaries of States under the Constitution of India?     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) President
(D) Supreme Court

Ans:(A) Parliament

    2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply