SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. Indian citizenship cannot be obtained by   [41st BPSC (Pre) 1996]

(A) Birth
(B) Naturalization
(C) Absorbing any part of land
(D) Depositing money in Indian Banks

Ans:(D) Depositing money in Indian Banks

 

Q22. Who among the following is not eligible for registering as overseas citizen of India cardholder under the Citizenship Amendment Act, 2015?      [UPPCS (Mains) 2016]

(A) A minor child whose parents are an Indian citizen
(B) Spouse of foreign origin of an Indian citizen
(C) Indian who migrated to Pakistan after partition
(D) A great grandchild of a person who is a citizen of another country but whose grandparents were a citizen of India at the time of commencement of the Constitution

Ans:(C) Indian who migrated to Pakistan after partition

Q23. The citizenship provided by the Constitution of India is     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Dual citizenship
(B) Single citizenship
(C) Both of the above
(D) None of the above

Ans:(B) Single citizenship

 

Q24. Which one of the following features of citizenship in India is correct?     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Dual Citizenship of the State and Nation
(B) Single Citizenship of a State
(C) Single Citizenship of whole of India
(D) Dual Citizenship of India and another Country

Ans:(C) Single Citizenship of whole of India

 

Q25. How many years does a person of Indian origin need to reside in India to become a citizen of India under the Citizenship Act, 1955?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) 5 years
(B) 3 years
(C) 7 years
(D) 10 years

Ans:(C) 7 years

 

Q26. Which country accepted the policy of Dual Citizenship?     [MPPCS (Pre) 2006]

(A) India
(B) Canada
(C) Australia
(D) U.S.A.

Ans:(D) U.S.A.

Q27. Who/Which of the following is competent to prescribe condition for acquisition of citizenship?     [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Election Commission
(B) President
(C) Parliament and State Legislatures jointly
(D) Parliament

Ans:(D) Parliament

 

Q28. Who among the following has the exclusive power of determining the issue of citizenship in India?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) The Parliament
(B) The President
(C) Central Government
(D) State Government

Ans:(A) The Parliament

 

Q29. Consider the following statements.
1. Article 371 A to 371 I were inserted in the Constitution of India to meet regional demands of Nagaland, Assam, Manipur, Andhra Pradesh, Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh and Goa.
2. Constitution of India and the United States of America envisage a dual policy (The Union and the States) but a single citizenship.
3. A Naturalized citizen of India can never be deprived of his citizenship. Which of the statement given above is/are correct?     [IAS (Pre) 2005]

(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 3
(C) Only 3
(D) Only 1

Ans:(D) Only 1

Q30. Eradication of all types of social discrimination comes under which generation of Human Rights?    [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) First generation
(B) Second generation
(C) Third generation
(D) Fourth generation

Ans:(B) Second generation

1      2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply