SECTION-6

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. Which Article of the Constitution gives precedence to Constitutional provisions over the laws made by the Union Parliament/State Legislatures?    [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) 13
(B) 32
(C) 245
(D) 326

Ans:(A) 13

 

Q12. The main object of Article 13 of the Indian Constitution is to secure the Paramountcy of the Constitution regarding.   [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Directive Principles of State Policy
(B) Fundamental Rights
(C) Fundamental Duties
(D) All of the above

Ans:(B) Fundamental Rights

 

Q13. Which one of the following Articles of the Indian Constitution belongs to a different category?    [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Article 14
(B) Article 15
(C) Article 16
(D) Article 19

Ans:(D) Article 19

 

Q14. In the Indian Constitution of the ‘Right to Freedom’ is granted by four Articles which are     [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Article – 19 to Article – 22
(B) Article – 16 to Article – 19
(C) Article – 17 to Article – 20
(D) Article – 18 to Article – 21

Ans:(A) Article – 19 to Article – 22

 

Q15. Which of the following enabled the Supreme Court of India to deduce a fundamental right to equal pay for equal work?     [UPPCS (Pre) 1999]

(A) The word ‘socialist’ used in the Preamble to the Constitution
(B) (A) read with Article 14 of the Constitution
(C) (A) read with Article 16 of the Constitution
(D) (A), (B) and (C) all read together

Ans:(D) (A), (B) and (C) all read together

 

Q16. Prohibition of discrimination on the ground of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under      [IAS (Pre) 1995]

(A) The Right to Freedom of Religion
(B) The Right against Exploitation
(C) The Cultural and Educational Rights
(D) The Right to Equality

Ans:(D) The Right to Equality

 

Q17. In the Indian Constitution, the right to equality is granted by five Articles. They are
[UP Lower Sub. (Pre) 2015 IAS (Pre) 2002]

(A) Article 16 to Article 20
(B) Article 15 to Article 19
(C) Article 14 to Article 18
(D) Article 13 to Article 17

Ans:(C) Article 14 to Article 18

 

Q18. Which one of the following is not included in the fundamental right to equality as enshrined in the Indian Constitution?     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Equality before law
(B) Social equality
(C) Equal opportunity
(D) Economic equality

Ans:(D) Economic equality

 

Q19. Which one of the following Articles of the Constitution deals with the fundamental rights related to the exploitation of children?      [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2009, 2011 UPPCS (Pre) 2005]

(A) 17
(B) 19
(C) 24
(D) 25

Ans:(C) 24

 

Q20. Child Rights are protected in Article …… of ICCPR.     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) 35
(B) 24
(C) 21
(D) 23

Ans:(B) 24

    2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply