SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q71. Which one of the following statement is correct?    [UPPCS (Pre) 2005]

(A) The Constitution of India is Presidential
(B) India is a titular monarchy
(C) India is an aristocracy
(D) India is a Parliamentary Democracy

Ans:(D) India is a Parliamentary Democracy

 

Q72. What is the main source of Political Power in India?    [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) The People
(B) The Constitution
(C) The Parliament
(D) The President

Ans:(A) The People

 

Q73. Which one of the following is a basic feature of the Presidential Government?   [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Rigid Constitution
(B) Single Executive
(C) Supremacy of the Legislature
(D) Residual Powers of the States

Ans:(B) Single Executive

 

Q74. Which of the following is correct? The main feature of a Presidential form of Government is/are    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) The Head of the Executive is the President
(B) The President appoints his Council of Ministers
(C) The President cannot dissolve the Legislature
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q75. The Democracy of India is based on the fact that     [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) The Constitution is written
(B) Fundamental rights have been provided
(C) Public enjoys the rights to choose and change the Government
(D) Directive principles of state policy have been provided here

Ans:(C) Public enjoys the rights to choose and change the Government

 

Q76. Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity     [IAS (Pre) 2017]

(A) The intelligence and character of ordinary men and women
(B) The methods for strengthening executive leadership
(C) A superior individual with dynamism and vision
(D) A band of dedicated party workers

Ans:(A) The intelligence and character of ordinary men and women

 

Q77. Which one of the following determines that Indian Constitution is Federal?     [IAS (Pre) 1994]

(A) Written and non-flexible Constitution
(B) Free Judiciary
(C) Residuary powers are vested in centre/union
(D) Distribution of powers between union and states

Ans:(D) Distribution of powers between union and states

 

Q78. Indian Constitution is    [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Rigid
(B) Flexible
(C) Neither rigid nor flexible
(D) Partly rigid and partly flexible

Ans:(D) Partly rigid and partly flexible

 

Q79. Which one of the following points differentiates the Indian Parliamentary System and British Parliamentary System?    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Collective Responsibility
(B) Judicial Review
(C) Bi-cameral Legislature
(D) Real and Nominal Executive

Ans:(B) Judicial Review

 

Q80. Which of the following is not a federal feature of the Indian Constitution?   [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Distribution of power between Centre and States
(B) Entirely written Constitution
(C) Single Citizenship
(D) Independent Judiciary

Ans:(C) Single Citizenship

1          3          5       6      7      8

 

Back

Go to Section-6

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply