SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?    [IAS (Pre) 2017]

(A) There is an independent judiciary in India
(B) Powers have been clearly divided between the Centre and the States
(C) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
(D) It is the result of an agreement among the federating units Indian Polity and Governance 323

Ans:(D) It is the result of an agreement among the federating units Indian Polity and Governance 323

 

Q62. The reason for the Indian Constitution being the bulkiest is that     [UPPCS (Pre) 1997]

(A) it incorporates the experience of many Constitutions
(B) it contains detailed administrative provisions
(C) it deals with the Government of a large country
(D) it contains the Constitution of both Union and State Governments

Ans:(D) it contains the Constitution of both Union and State Governments

 

Q63. Who called Indian Federalism as the Co-operative Federalism?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) G. Austin
(B) K.C. Wheare
(C) Sir Ivor Jennings
(D) D.D. Basu

Ans:(A) G. Austin

 

Q64. Who said, “India is a quasi-federal state”?    [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Harold Laski
(B) Ivor Jennings
(C) Lord Bryee
(D) K.C. Wheare

Ans:(D) K.C. Wheare

 

Q65. Who rejected the ‘Principles of Administrative as myths and proverbs’?     [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Herbert Simon
(B) Dwight Waldo
(C) Frank Marini
(D) F.W. Riggs

Ans:(A) Herbert Simon

 

Q66. In relation to Indian Constitution who said that “Indian Constitution establishes good balance between Rigidity and Flexibility”?    [UPPCS (Mains) 2005]

(A) B.R. Ambedkar
(B) M.P. Payli
(C) Alexandrovics
(D) K.C. Wheare

Ans:(D) K.C. Wheare

 

Q67. Who of the following has stated that “The Constitution has not been set in a tight mould of Federalism”?     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) D.D. Basu
(B) K.M. Munshi
(C) B.R. Ambedkar
(D) K.S. Aiyer

Ans:(C) B.R. Ambedkar

 

Q68. Which one of the following is incorrect about the Indian Political System?    [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Secular State
(B) Parliamentary System of the Government
(C) Federal Policy
(D) Presidential System of Government

Ans:(D) Presidential System of Government

 

Q69. Which one of the following is not true in relation to democratic determination?
[UP UDA/LDA (Mains) 2010]

(A) A state in which people are supreme
(B) Supreme power is vested in elected head
(C) Supreme power is vested in a person (solely) likewise a king
(D) A government formed by representative elected by people

Ans:(C) Supreme power is vested in a person (solely) likewise a king

 

Q70. In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the Parliamentary Government?
1. Members of the Cabinet are the Members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. The Cabinet is headed by the Head of the State.
Select the correct answer using the code given below.    [IAS (Pre) 2013]

(A) 1 and 2
(B) Only 3
(C) 2 and 3
(D) All of these

Ans:(A) 1 and 2

1          3               6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply