SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Which one of the following is not the feature of Indian Constitution?     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Parliamentary Government
(B) Presidential Government
(C) Independence of Judiciary
(D) Federal Government

Ans:(B) Presidential Government

 

Q52. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government.     [IAS (Pre) 2017 Tamil Nadu PSC (Pre) 2018]

(A) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all 322 Objective General Studies
(B) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day
(C) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people
(D) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline

Ans:(C) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people

 

Q53. In which report of the Second Administrative Reforms Commission barriers of Good Governance in India have been identified?     [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) ‘Ethics in Governance’
(B) ‘Citizen-Centric Administration : The Heart of Governance’
(C) ‘Prompting E-Governance’
(D) ‘Local Governance’

Ans:(B) ‘Citizen-Centric Administration : The Heart of Governance’

 

Q54. There is parliamentary system of Government in India because the      [IAS (Pre) 2015]

(A) Lok Sabha is elected directly by the people
(B) Parliament can amend the Constitution
(C) Rajya Sabha cannot be dissolved
(D) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

Ans:(D) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

 

Q55. The main advantage of the parliamentary form of government is that    [IAS (Pre) 2017]

(A) the executive and legislature work independently
(B) it provides continuity of policy and is more efficient
(C) the executive remains responsible to the legislature
(D) the head of the government cannot be changed without election

Ans:(C) the executive remains responsible to the legislature

 

Q56. In a Parliamentary system of Government.    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Judiciary controls Executive
(B) Executive controls Judiciary
(C) Executive controls Legislature
(D) Legislature controls Executive

Ans:(D) Legislature controls Executive

 

Q57. In a Presidential Government, all the executive powers are vested in      [UPPCS (Pre) 2005]

(A) President
(B) Cabinet
(C) Legislature
(D) Upper House

Ans:(A) President

 

Q58. Which one of the following is not a feature of Indian polity?      [UPPCS (Mains) 2011]

(A) A Government following the Constitution
(B) Democratic Government
(C) Rule of Law
(D) Authoritarian Government

Ans:(D) Authoritarian Government

 

Q59. ‘Welfare State’ aims to     [IAS (Pre) 2009]

(A) Secure maximum welfare of maximum numbers
(B) Management of welfare of weaker sections
(C) Provide health facilities
(D) None of the above

Ans:(A) Secure maximum welfare of maximum numbers

 

Q60. Which one of the following is not the Philosophy of the Constitution of India?    [Kerala PSC (Pre) 2017 UP Lowers Sub. (Mains) 2015]

(A) Welfare State
(B) Socialist State
(C) Political Equality
(D) Communist State

Ans:(D) Communist State

 

    2      3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *