SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. Who has termed Constitution a sacred document?     [MPPCS (Pre) 2015]

(A) B.R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Deendayal Upadhyay
(D) Mohammad Ali Jinnah

Ans:(A) B.R. Ambedkar

 

Q42. In which of the following cases Supreme Court held that ‘The Preamble forms part of the Constitution’?     [UPPCS (Pre) 2012]

(A) Union of India Vs. Dr. Kohli
(B) Banarsidas Vs. State of U.P.
(C) Bommai Vs. Union of India
(D) Malak Singh Vs. State of Punjab

Ans:(C) Bommai Vs. Union of India

 

Q43. In which of the following cases the Supreme Court regarded Preamble as a part of the basic structure of India Constitution?    [UPPSC (RI) 2014]

(A) Beru Bari Case
(B) A.K. Gopalan Case
(C) Privy Purse Case
(D) Keshwanand Bharti Case

Ans:(D) Keshwanand Bharti Case

 

Q44. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in     [IAS (Pre) 2013]

(A) The Preamble and the Fundamental Rights
(B) The Preamble and the Directive Principles of State Policy
(C) The Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(D) None of the above

Ans:(B) The Preamble and the Directive Principles of State Policy

 

Q45. The ideals and objectives outlined in the Preamble of the Indian Constitution have been further elaborated in    [UP UDA/LDA (Pre) 2002 UPPCS (Mains) 2004]

(A) The Chapter on Fundamental Rights
(B) The Chapter on Directive Principles of State Policy
(C) The Chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties
(D) Nowhere else in the text of the Constitution

Ans:(C) The Chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties

 

Q46. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?     [IAS (Pre) 2017]

(A) The Preamble
(B) The Fundamental Rights
(C) The Directive Principles of State Policy
(D) The Fundamental Duties

Ans:(A) The Preamble

 

Q47. Constitution of India provides which type of governance system?    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Democratic
(B) Presidential
(C) Parliamentary
(D) Semi-democratic

Ans:(A) Democratic

 

Q48. Which of the following is not a feature of good governance?       [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Accountability
(B) Transparency
(C) Rule of Law
(D) Red Tapism

Ans:(D) Red Tapism

 

Q49. Which one is the most prominent element of a state?     [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Flag
(B) Capital
(C) Sovereignty
(D) Head of State

Ans:(C) Sovereignty

 

Q50. “The State is everywhere : it leaves hardly a gap”. This statement explains the concept of    [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Welfare State
(B) Communist State
(C) Democratic State
(D) Police State

Ans:(A) Welfare State

    2              5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *