SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. ‘India is a Republic’ means    [UPPCS (Pre) 1997]

(A) It is the people who are the final authority in all matters
(B) There is no Parliamentary System of Government in India
(C) There are no hereditary rulers in India
(D) India is the Union of States

Ans:(C) There are no hereditary rulersin India

 

Q32. India has people’s sovereignty because the Preamble of the Constitution begins with the words.      [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Democratic India
(B) Republic of People
(C) Democracy of People
(D) We the People of India

Ans:(D) We the People of India

 

Q33. Where have the words ‘We the people of India’ been used in the Constitution of India?[MPPCS (Pre) 2016]

(A) Directive Principles
(B) Fundamental Rights
(C) Citizenship
(D) Preamble of the Constitution

Ans:(D) Preamble of the Constitution

 

Q34. ‘All persons completely and equally are human’ this principle is known as [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

 

(A) Universalism
(B) Holism
(C) Socialism
(D) Interactionism

Ans:(A) Universalism

 

Q35. Which among the following is the correct expression of the term ‘Secular’ in India?[UPPCS (Mains) 2005]

(A) India has many religions
(B) Indians have religious freedom
(C) Following the religion depends upon the will of an individual
(D) There is no religion of the State in India

Ans:(D) There is no religion of the State in India

 

Q36. Which of the following words is not  in the Preamble to the Constitution of India? [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Socialist
(B) Secular
(C) Sovereign
(D) Public Welfare

Ans:(D) Public Welfare

 

Q37. Which one of the following liberty is not embodied in the Preamble of the Constitution of India?     [UPPCS (Mains) 2008 UP Lower Sub. (Mains) 2013 IAS (Pre) 2017]

(A) Liberty of Thought
(B) Liberty of Expression
(C) Liberty of Belief
(D) Economic Liberty

Ans:(D) Economic Liberty

 

Q38. Which of the following is true in relation to the Preamble of Constitution of India? [MPPCS (Pre) 2005]

(A) The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were not the part of the Preamble on the enforcement of Constitution in 1950
(B) The above mentioned words were inserted by amendment in 1977
(C) The above mentioned words were inserted by amendment in 1985
(D) These two words are not part of the Preamble

Ans:(A) The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were not the part of the Preamble on the enforcement of Constitution in 1950

 

Q39. Which part of the Indian Constitution has been described as the ‘Soul’ of the Constitution?      [UPPCS (Mains) 2015, 13 UP UDA/LDA (Pre) 2006 UPPCS (Pre) 2008 UPPSC (GIC) 2008 Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principles of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies

Ans:(C) The Preamble

 

Q40. Who among the following called the Preamble of Indian Constitution ‘the horoscope of one sovereign, democratic republic’     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) B.R. Ambedkar
(D) K.M. Munshi

Ans:(D) K.M. Munshi

        3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply