SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. The objective of Indian Constitution is reflected in which of the following?   [UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) Fundamental Rights
(B) Preamble of the Constitution
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Parliament

Ans:(B) Preamble of the Constitution

 

Q22. How many types of justice has been enshrined in the Preamble of the Constitution of India?    [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Two
(B) Three
(C) One
(D) Four

Ans:(B) Three

 

Q23. One of the implications of equality in society is the absence of      [IAS (Pre) 2017]

(A) Privileges
(B) Restraints
(C) Competition
(D) Ideology

Ans:(A) Privileges

 

Q24. Which of the following is correct?    [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Social equality is not guaranteed in our Constitution
(B) Social equality already existed in our country
(C) Social equality is guaranteed in our Constitution
(D) None of the above

Ans:(C) Social equality is guaranteed in our Constitution

 

Q25. Consider the following words.
1. Socialist 2. Democratic 3. Sovereign 4. Secular
Choose the correct sequence of words as given in the Preamble.     [48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) 3, 1, 4 and 2
(B) 3, 4, 1 and 2
(C) 3, 4, 2 and 1
(D) 4, 1, 3 and 2

Ans:(A) 3, 1, 4 and 2

 

Q26. Which of the following words have been added to the Preamble by the 42nd Amendment?
1. Socialist
2. Gram Swarajya
3. Secular
4. Sovereign
Select the correct answer by using the code given below.    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 2, 3 and 4

Ans:(B) 1 and 3

 

Q27. Consider the following statements in regards to The Preamble of Constitution and give correct answer using the code given below.
[UPPCS (Pre) 2009 Tamil Nadu PSC (Pre) 2018]
1. The objectives Resolution by Jawaharlal Nehru finally became Preamble.
2. It is non-Justiciable.
3. It can’t be amended.
4. Preamble cannot override the specific provision of the Constitution.

Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 2, 3 and 4

Ans:(B) Only 1, 2 and 4

 

Q28. In the Preamble of Constitution adopted on 26 November, 1949 which word/words was/were not present?
1. Socialist 2. Secular 3. Integrity 4. Republic
Choose the correct answer by following code.     [UPPCS (Pre) 2009]

(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 3 and 4

Ans:(A) 1, 2 and 3

 

Q29. The goal of Constitution is to secure/assure for all its citizens.
1. Justice Social and Economic
2. Liberty of Thought and Expression
3. Equality of Opportunity
4. Dignity of the Individual
Choose the correct answer by using code.    [UP Lower Sub. (Pre) 1998]

(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All of these

Ans:(D) All of these

 
Q30. The Preamble given in the Constitution   [UP Lower Sub. (Pre) 2004]
1. is not enforceable in courts.
2. is important and have utility.
3. describes the aims of governance.
4. helps to give a Judicial meaning to our Constitution.

Code
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans:(D) 1, 2, 3 and 4

1      2      3          5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply